Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Viktig vecka väntar i Natoprocessen

Sveriges färd mot Natomedlemskap kan få ny fart i nästa vecka.
Regeringens huvudplan är fortfarande medlemskap före Natotoppmötet 11-12 juli.
Politik • Publicerad 9 juni 2023
Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M). Arkivbild.
Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M). Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Ännu har Turkiet och Ungern inte gett besked om när man tänker ratificera Sveriges Natomedlemskap. Samtalen mellan Turkiet och Sverige har legat på is i väntan på att de turkiska valen ska vara avklarade.

Nu har en ny turkisk regering tillträtt och i nästa vecka hålls flera viktiga möten för Natoprocessen.

Annons

TT: Kan det komma besked från Turkiet i nästa vecka?

– Jag vill inte spekulera i en enskild vecka, men just nu händer det väldigt mycket i processen, säger utrikesminister Tobias Billström (M).

Viktigt möte

Nästa torsdag och fredag träffas Natos försvarsministrar i Bryssel. Men ännu viktigare för svensk del blir att mötena mellan Turkiet, Sverige och Finland om det så kallade memorandumet återupptas. Memorandumet är ett avtal mellan de tre länderna som, när det är uppfyllt, ska leda till att Turkiet kan ratificera det svenska medlemskapet.

Mötet hålls på tjänstemannanivå med Sveriges chefsförhandlare Oscar Stenström. Vilken dag det blir i nästa vecka var på fredagsförmiddagen inte bestämt.

– Det blir ett bra tillfälle att stämma av den uppfyllandegrad som vi har när det gäller memorandumet i förhållande till Sveriges åtaganden, säger Billström.

Regeringens inställning är att Sverige uppfyllt allt i avtalet i och med att den nya terroristlagstiftningen trädde i kraft den 1 juni.

TT: Skulle det kunna komma någon typ av besked huruvida Turkiet anser att avtalet är uppfyllt eller inte under det här mötet?

– Det kan jag inte uttala mig om, men man kan säga att det är ett väldigt viktigt avstämningstillfälle och en kontrollstation för att se till att uppfyllandet av memorandumet är gjord, säger Billström.

Vid mötet ska även Nato delta, men det väntas inte bli generalsekreterare Jens Stoltenberg. Han ska på måndag och tisdag träffa USA:s president Joe Biden och den amerikanska kongressens utrikesutskott i Washington.

Både USA och Nato ligger på för att Turkiet ska godkänna Sveriges Natomedlemskap innan Natotoppmötet. Därför kan även Stoltenbergs Washingtonresa ha betydelse för den svenska Natoprocessen.

Ingen plan B?

Annons

Natochefen öppnade nyligen i en intervju med DN för att ett alternativ kan vara att få Turkiets president Erdogan att på Natotoppmötet i Vilnius utfärda ett förpliktigande löfte om att ratificera Sverige.

TT: Är ett bindande löfte Natos plan B?

– Nej, jag tror inte att vi i detta läge ska diskutera något annat än huvudplanen, för det finns bara en huvudplan och det är att Sverige ska bli medlem i Nato så fort som det överhuvudtaget är möjligt.

TT: Vad är det som är dåligt med ett bindande löfte ?

– Det vore bra om vi kunde vara medlemmar innan Vilnius naturligtvis, eftersom Vilnius är ett toppmöte där stora och viktiga beslut ska fattas om Natos planering. Det är klart att det är bra om vi kan sitta vid bordet som fullvärdiga medlemmar redan då.

Billström träffade i torsdags Stoltenberg i Bryssel och hade också ett första samtal med sin nye turkiske kollega Hakan Fidan på telefon. Enligt Billström var det samtalet "bra".

– Mitt intryck är att vi kommer att kunna gå vidare och fortsätta att samtala om de här frågorna.

TT: Är det fortfarande praktiskt möjligt för Turkiet att hinna ratificera innan Natotoppmötet?

– Det har vi aldrig bedömt vara det stora problemet i det här sammanhanget, säger Billström.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons