Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Vikingarna tog hästar med sig till England

Vikingarna tog redan på 800-talet både hästar och hundar med sig på sina resor till de brittiska öarna, enligt ny forskning.
Vetenskap • Publicerad 3 februari 2023
En kopia av ett mindre vikingaskepp seglar förbi det brittiska parlamentet i London. Arkivbild.
En kopia av ett mindre vikingaskepp seglar förbi det brittiska parlamentet i London. Arkivbild.Foto: Matt Dunham/AP/TT

Enligt samtida källor tog vikingarna som kom till England hästar från lokalbefolkningen.

Nu visar en ny studie, gjord av brittiska och belgiska forskare, att det sannolikt fanns både hästar och hundar ombord redan när vikingaskeppen anlände.

Annons

Forskarna har analyserat kremerade benfragment som hittats i en gravhög i Heath Wood i Derbyshire i mellersta England.

I gravhögen, daterad till sent 800-tal, har arkeologerna hittat kvarlevor efter både människor och djur.

Hade kremerats

Forskarna testade kremerade benrester från tre människor samt tre djur – en häst, en hund och vad som troligen var en gris. Att samtliga hade kremerats är enligt forskarna en stark indikation på skandinavisk påverkan, eftersom de dåtida britterna snarare jordbegravde sina döda.

Resultaten har publicerats i vetenskapstidskriften Plos One.

Det visade sig två av människorna visserligen tycks ha varit lokala. Den tredje personen och de tre djuren kom dock snarare från Norge, Sverige eller ett av de baltiska länderna.

Hög status?

Enligt forskarna är resultatet det första beviset på att vikingarna tog med sig djur till Storbritannien, så tidigt som på 800-talet.

– Det är inget som överraskar, men det är skönt att få det fastslaget, säger Kristian Kristiansen, professor i arkeologi vid Göteborgs universitet, till danska vetenskapssajten Videnskab.

Att den tredje döde, som tros ha dött kort efter ankomsten till England, fått både en häst och en hund med sig i graven kan tyda på att det handlar om en person med hög status, enligt Kristian Kristiansen.

– Djuren kan ha blivit offrade då personen dog. Men det kan också vara så att hästen föll i samma slag som ryttaren föll i, säger han.

Fakta: Vikingatiden

Vikingatiden brukar avse åren 800—1 050 efter Kristus, vilket är slutet på järnåldern.

Nya slags båtar möjliggjorde långresor och under epoken pågick plundring, handel och kolonialism.

De allra flesta människor levde dock ett stilla liv som bönder och perioden beskrivs som mångskiftande när det gäller identitet, kultur och livsstilar. Under perioden började också kristendomen etableras i Sverige.

Källor: NE.se, Historiska museet

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons