Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Vestas i motvind – skrotar utdelningen

Danska Vestas Wind Systems, en av världens stora tillverkare av vindturbiner till kraftanläggningar, har mer motvind än väntat. Bolaget skrotar utdelningen för 2022, enligt ett bokslut.
Men på börsen är det tummen upp.
Ekonomi • Publicerad 8 februari 2023
Brakförlust för Vestas Wind System 2022. Arkivbild.
Brakförlust för Vestas Wind System 2022. Arkivbild.Foto: Max Whittaker/AP/TT

Vestas aktie stiger med drygt 2 procent sedan bolaget summerat nettoförlusten för helåret 2022 till 1,57 miljarder euro. Det kan jämföras med en vinst på 143 miljoner euro 2021 och en snittprognos bland analytiker på 1,45 miljarder i förlust för fjolåret, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Bloomberg.

Perfekt storm

Utdelningsförslaget på noll kronor låg i linje med vad många hade sett framför sig. Snittprognosen bland analytiker låg på 24 danska öre per aktie.

Annons

"Energikrisen som började ta form under pandemin tog fart när kriget bröt ut i Europa, och inflationen och elpriserna rusade. När denna perfekta storm utvecklade sig stod Vestas och vindkraftsindustrin redo att leverera lösningar för att hantera energikrisen, men vi har begränsats av kostnadsökningar, logistiska utmaningar, dåligt designade marknadsplatser och tillståndsprocesser", skriver Vestas styrelseordförande Bert Nordberg och koncernchef Henrik Andersen i en kommentar i bokslutet.

Vestas hade redan inför bokslutet varnat för en oväntat negativ utveckling. Störningar i leveranskedjorna, men även inflationen och stora nedskrivningar, påverkar.

Bekräftar prognosen

För 2023 bekräftar Vestas prognosen om en omsättning på 14–15,5 miljarder euro och en rörelsemarginal före engångsposter någonstans mellan minus 2 procent och plus 3 procent.

Prognosen för kapitalinvesteringar 2023 ligger på 1 miljard euro.

Vid årsskiftet summerades värdet på orderboken till 49,5 miljarder euro, men Vestas ledning flaggar för att lönsamheten kommer variera under 2023 då prisnivåerna i order som legat länge inte hängt med kostnaderna uppåt.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons