Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Vatikanen utreder försvunnen tonåring

För snart 40 år sedan försvann 15-åriga Emanuela Orlandi, dotter till en av Vatikanens anställda, på väg från en musiklektion.
Nu återöppnar Vatikanen utredningen kring hennes öde.
Vatikanstaten • Publicerad 10 januari 2023
En av många manifestationer på Petersplatsen i Vatikanen för "sanning och rättvisa för Emanuela". Nu ska hennes försvinnande utredas på nytt. Arkivbild.
En av många manifestationer på Petersplatsen i Vatikanen för "sanning och rättvisa för Emanuela". Nu ska hennes försvinnande utredas på nytt. Arkivbild.Foto: Andrew Medichini/AP/TT

I årtionden har det spekulerats kring vad som hände flickan som senast sågs i Rom den 22 juni 1983. Maffian, säkerhetstjänsten, frimurarna och även Vatikanen själv har pekats ut i mer eller mindre vildvuxna teorier.

Under åren har familjen Orlandi oförtrutet kämpat för att få fram sanningen. De kraven ledde delvis till tisdagens beslut av Vatikanens chefsåklagare Alessandro Diddi att låta utredningen få nytt liv.

Annons

Den lades formellt ned i april 2020 efter en fruktlös uppgrävning på en kyrkogård i Vatikanen i sökandet efter kvarlevor.

Brodern Pietro Orlandi välkomnar på Facebook den nya utredningen – förutsatt att den görs ordentligt med syftet att nå klarhet och "slutlig rättvisa för Emanuela".

Familjens advokat Laura Sgro påpekar att hon i åratal har försökt få höra toppfigurer i Vatikanen om deras eventuella vetskap om försvinnandet.

– Men olyckligtvis är vissa personer redan döda, säger hon till AFP.

Fallet uppmärksammades i fjol på Netflix i serien "Vatican girl".

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons