Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Väst vill flyga coronatester till Tyskland

Coronaviruset • Publicerad 10 november 2020
Västra Götalandsregionen ska få hjälp att analysera coronatest av labb i Danmark och Tyskland. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Västra Götalandsregionen har inte kapacitet att analysera alla de PCR-tester som görs i regionen. Därför planerar regionen nu att skicka proven till labb i Tyskland och Danmark för analys, rapporterar SVT.

Under måndagen meddelade regionen att antalet genomförda tester måste dras ner, för att kunna bibehålla korta svarstider och minska trycket på labb och vårdcentraler.

Annons

För att kunna öka antalet tester har regionen kommit överens med labb i Århus i Danmark, och i München i Tyskland. Nu ska prover flygas dit för att analyseras.

Först görs det ett försök med några vårdcentraler.

– När det fungerar kommer vi växla upp så fort vi bara kan, säger Jan Kilhamn, regional samordnare för provtagning, till SVT.

Ambitionen är att samarbetet med de utländska labben ska öka antalet tester per vecka från 25 000 till 45 000.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons