Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Varsel om sämre jobbtider

Trots signaler om lågkonjunktur sjunker arbetslösheten fortfarande marginellt. Men andra siffror varslar om färre jobb framöver.
Arbetsmarknad • Publicerad 15 december 2022
Varslen om uppsägningar ökar tydligt, speciellt inom tjänstesektorn. Arkivbild.
Varslen om uppsägningar ökar tydligt, speciellt inom tjänstesektorn. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

I slutet av november var 331 000 inskrivna som arbetslösa hos landets arbetsförmedlingar, vilket motsvarar 6,6 procent av arbetskraften, en siffra som fortfarande är den lägsta sedan finanskrisen bröt ut 2008, enligt Arbetsförmedlingens månadsstatistik. I oktober var 332 600 arbetslösa.

Men andra siffror indikerar att arbetslösheten förmodligen har nått botten och är på väg upp. 26 700 fick ett nytt jobb i november. I oktober var den siffran 28 800. Vid samma tid i fjol fick 33 400 ett nytt jobb, enligt AF:s statistik.

Annons

Dessutom ökar varslen om uppsägningar tydligt nu, speciellt inom tjänstesektorn, särskilt i industrin och i handeln.

I november varslades 5 700 personer om uppsägning, 700 fler än i oktober, siffror som kan jämföras med normala månader på 3 000 eller därunder.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons