Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Varning för japansk finanssmäll

Det kan bli stökigt på finansmarknaden om Japans centralbank slutar stimulera den japanska ekonomin med minusränta och stödköp, varnar strateger på den schweiziska storbanken UBS.
Ekonomi • Publicerad 7 oktober 2022
Varning för finansiella chockvågor i Europa och USA om Japans penningpolitik stramas åt. Arkivbild.
Varning för finansiella chockvågor i Europa och USA om Japans penningpolitik stramas åt. Arkivbild.Foto: Shuji Kajiyama/AP/TT

Valutaturbulens, stök på obligationsmarknaden och kursras på världsledande börser hotar.

En höjning av den japanska styrräntan – i dag på minus 0,10 procent – skulle ge ett rejält lyft för den pressade japanska yenen och skapa en våg av följdeffekter på obligationsmarknader runt om i världen. Och skulle centralbanken i Tokyo även strypa sitt stödköpsprogram, som syftar till att hålla långräntor låga, skulle det enligt strategerna på UBS kunna leda till kursras på börser i Europa och USA på 10 procent.

Annons

Den amerikanska storbanken JP Morgans ekonomer gör samtidigt bedömningen att Japans penningpolitiska experiment med minusräntor sjunger på sista versen, medan kollegorna på Standard Chartered flaggar för att den ovanligt höga inflationen kommer tvinga fram en japansk åtstramning.

"De marknader som påverkas mest av den japanska penningpolitiken är de som har flest japanska investerare", skriver UBS-strategen Rohan Khanna i en kommentar.

JP Morgans ekonomer tycker att Japans centralbank just nu pressas från två håll, där de försöker hålla liv i världens näst största obligationsmarknad med stödköp samtidigt som den japanska yenen pressas hårt när andra ledande centralbanker stramar åt.

"Denna policymix är i grunden ohållbar, den är inne på sitt sista kapitel", skriver Ayako Fujitam, japansk chefsekonom på JP Morgan, i en analys.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons