Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Varnar för "lusthöjande honung"

Den marknadsförs som "lusthöjande örthonung", men kan ge hjärtinfarkt.
Nu varnar Läkemedelsverket för produkten ”Epimedyumlu Macun”.
Hälsa • Publicerad 6 juli 2023
Örthonungen ”Epimedyumlu Macun” kan beställas hem från internet.
Örthonungen ”Epimedyumlu Macun” kan beställas hem från internet.Foto: Läkemedelsverket

Den sirapsliknande produkten innehåller höga halter av det odeklarerade läkemedlet sildenafil, som är den aktiva ingrediensen i Viagra.

Läkemedelsverket skriver i ett pressmeddelande att örtblandningar i sig inte har effekt på potensen, men att den på grund av sötman är lätt att överdosera. Dessutom kan det finnas risk för barn att få i sig.

Annons

"Risken med dessa spetsade produkter är att användaren inte vet vad eller hur mycket man får i sig. I värsta fall riskerar unga friska människor få en hjärtinfarkt", säger Martin Burman, utredare vid Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

En person, en 23-årig man, ska enligt en rapport från sjukvården ha fått en hjärtinfarkt efter att ha använt produkten.

I Sverige krävs recept för sildenafil och liknande läkemedel för potensproblem och de måste skrivas ut av läkare. Produkten ”Epimedyumlu Macun” kan beställas hem från näthandeln och deklareras därför inte.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons