Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Värmebölja i Spanien

Spanien • Publicerad 10 juli 2023
En kvinna i Madrid skyddar sig mot solen. Temperaturen stiger i landet när landets andra värmebölja i sommar drar in.
En kvinna i Madrid skyddar sig mot solen. Temperaturen stiger i landet när landets andra värmebölja i sommar drar in.Foto: Manu Fernandez/AP/TT

En värmebölja har dragit in över Spanien med temperaturer på upp emot 44 grader i södra delarna av landet. Den statliga vädermyndigheten AEMET säger att värmeböljan orsakas av massiv het luft från Nordafrika.

– Värmen kommer att vara väldigt intensiv både på måndag och tisdag på den Iberiska halvön och även Baleariska öarna med temperaturer mellan 38 och 40 grader i stora delar av landet och 42–44 grader i delar av Andalusien och (den nordöstra regionen) Aragon, säger Rubén Del Campo, talesperson för Aemet.

Annons

Spaniens första värmebölja i sommar började för två veckor sedan med över 44 grader i delar av Andalusien. Förra året noterade Spanien de högsta temperaturerna hittills under sommaren sedan mätningarna började göras 1916, vilket ledde till över 350 dödsfall, enligt landets statistikbyrå INE.

Europa är den kontinent som värms upp snabbast i världen som en följd av klimatförändringarna, enligt FN:s meteorologiska organ WMO. Och enligt experter är Spanien ett av de länder som troligen kommer att drabbas värst.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons