Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Varmare klimat gör älgkalvar spädare

Fler älgkalvar dör och de som överlever blir mindre vid varma och torra vårar. Det visar en ny studie vid Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå, rapporterar .
Djur/Klimat • Publicerad 12 oktober 2020
Älgkalvar som skjuts under älgjakten har i snitt blivit tio kilo lättare i Götaland och Svealand de senaste 20 åren, visar en ny studie. Arkivbild.
Älgkalvar som skjuts under älgjakten har i snitt blivit tio kilo lättare i Götaland och Svealand de senaste 20 åren, visar en ny studie. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT

Trenden märks framför allt i Svealand och Götaland. De nyfödda kalvarna diar sin mor i maj och juni, och om det då är extra varmt och lite regn kan kon inte framställa mjölk lika bra på grund av värmestress och näringsfattigare foder.

– Älgar är köldanpassade. De trivs inte i varm temperatur, då får de mindre energi till annat, till exempel att producera mjölk, säger Fredrik Widemo, en av forskarna, till Ekot.

Annons

Forskarna har bland annat analyserat kalvars slaktvikter under älgjakten de senaste 20 åren. I Götaland och Svealand har medelvikten sjunkit med tio kilo, till 55 respektive 60 kilo. I Norrland har medelvikten vid slakt minskat något mindre, från drygt 70 kilo till knappt 70 kilo.

I USA har älgar till och med försvunnit från vissa sydliga delar av utbredningsområdet, berättar Fredrik Widemo, som menar att det är möjligt att delar av södra Sverige på sikt kommer att få en minskade älgstam.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons