Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Världsunika nilingar mår bra – har återvänt hem

Mali • Publicerad 13 december 2022
Ett av de nio rekordbarnen i en kuvös på sjukhuset i Casablanca där de föddes i maj 2021.
Ett av de nio rekordbarnen i en kuvös på sjukhuset i Casablanca där de föddes i maj 2021.Foto: Abdeljalil Bounhar/AP/TT

Världens enda nilingar – det vill säga nio barn födda samtidigt – har fått återvända hem till Mali efter ett och ett halvt år under medicinsk övervakning i Marocko, rapporterar BBC.

Födseln i maj 2021 slog världsrekord som den födsel där flest barn någonsin överlevt. Det finns enstaka exempel på nilingar i modern tid, men då har flera eller alla barnen antingen varit dödfödda eller avlidit kort efter födseln.

Annons

Barnen och deras mamma, 27-åriga Halima Cissé, flögs till Marocko för specialistvård inför födseln. De fem flickorna och fyra pojkarna föddes med kejsarsnitt i vecka 30 och vägde då mellan 500 och 1 000 gram.

Tidigare i år, i samband med nilingarnas första födelsedag, berättade deras pappa Abdelkader Arby att samtliga nio barn mådde bra och att de alla har sin egna unika personlighet.

– De har alla olika karaktärer. Vissa är tysta medan andra låter och gråter mer, sade han till BBC.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons