Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Vargen – snart mindre skyddad i EU?

Ökad vargjakt i Europa kan bli resultatet när EU-kommissionen öppnar för att se över de strikta skyddsreglerna.
Men miljörörelsen är kritisk.
EU • Publicerad 22 september 2023
Vargens utbredning i Europa.
Vargens utbredning i Europa.Foto: Johan Hallnäs/TT

I tre veckor har allt från regionala myndigheter till forskare och andra intresserade haft möjlighet att lämna in färska uppgifter om vargläget runt om i Europa till EU-kommissionen.

Nu när tiden går ut ska informationen ligga till grund för förslag om "modifieringar" och "ökad flexibilitet" kring vargens skyddade status.

Annons

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har tydligt flaggat för att skyddet kan komma att luckras upp.

"Mängden vargflockar i vissa europeiska regioner har blivit en verklig fara för djurbesättningar och kanske även människor", sade von der Leyen i ett pressmeddelande när det nya informationsinsamlandet offentliggjordes för ett par veckor sedan.

"Vågar inte gå ut"

En rad EU-länder och starka krafter i EU-parlamentet är inne på samma sak.

– Konflikter mellan vargar, björnar, människor och framför allt boskapsdjur ökar för varje dag. Är någon förvånad över att folk inte längre vågar gå ut i skogen?, sade italienske kristdemokraten Herbert Dorfmann när ämnet debatterades i Strasbourg i förra veckan.

I Sverige – som sedan lång tid tillbaka hotas av EU-åtgärder på grund av varghanteringen – har regeringen välkomnat EU-kommissionens öppning.

– Det är många länder som har en väldigt växande stam och många stora länder säger att vi måste göra något. Vi ska inte ropa hej än, men vi är på väg i rätt riktning, säger landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) till tidskriften Jakt & Jägare.

"Extremt liten"

Miljörörelsen är emellertid skeptisk och menar att tillräckliga åtgärder för att hantera vargen finns inom nuvarande strikta skyddsregler.

Joachim Mergeay, professor vid universitetet i belgiska Leuven, ger inte mycket för von der Leyens tal om vargen som en fara för människor.

– Risken för att attackeras av en varg är extremt liten. Risken för att dödas av en ko är mycket större: varje år dödas runt 500 personer runt om i EU av boskap. Om man gör den jämförelsen så borde vi förbjuda lantbruk, säger Mergeay på en digital pressbriefing med Världsnaturfonden (WWF), Birdlife Europe och Europeiska miljöbyrån (EEB).

Fakta: Vargskydd i EU

EU:s art- och habitatsdirektiv slår fast att varg endast får dödas under strikta villkor och särskilda förhållanden. Skyddet gäller i stort sett hela EU, utom i ett antal länder i främst östra Europa, norra Finland och delar av Spanien och Grekland.

Sveriges vargjakt har länge ifrågasatts av EU-kommissionen, som dock ännu inte dragit Sverige till EU:s domstol i frågan.

Vargstammen i EU beräknas till omkring 19 000 djur.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons