Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Vården varnas för cyberhot: "Ökad aktivitet"

Svensk sjukvård behöver stärka sin motståndskraft mot cyberattacker, varnar MSB.
Sjukvård • Publicerad 2 november 2020
MSB anser att hälso- och sjukvården måste förbereda sig bättre för att kunna hantera cyberattacker. Arkivbild.
MSB anser att hälso- och sjukvården måste förbereda sig bättre för att kunna hantera cyberattacker. Arkivbild.Foto: Gustav Sjöholm/TT

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har sett tecken på kampanjer som riktas mot Sverige och varnar för ökad aktivitet.

"Det finns inte anledning till oro i nuläget men det finns definitivt anledning för vårdsektorn att ta varningarna på allvar", säger Peter Jonegård vid MSB i ett pressmeddelande.

Annons

Ett cyberangrepp kan innebära att ett it-system kapas — all information krypteras och blir omöjlig att komma åt för medarbetarna och angriparna hotar med att publicera känslig information om inte en lösesumma betalas.

Det är detta som sjukvården måste förbereda sig på att hantera, anser MSB, till exempel genom att vidta tekniska åtgärder. Tillsammans med polis, säkerhetspolis och FRA har MSB sedan tidigare tagit fram rekommendationer för hur motståndskraften mot attacker kan ökas inom hälso- och sjukvården.

Nyligen har även amerikanska myndigheter varnat sjukvårdssektorn i USA för ökat hot från så kallade ransomware-aktörer.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons