Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Vården hårt ansträngd – operationer skjuts upp

Virus och infektioner slår hårt mot vården. Sjukhus i minst fyra regioner är satta i förstärkningsläge, som är steget innan ett katastrofläge. Det innebär bland annat att personal flyttas dit de bäst behövs, och att vissa planerade operationer blir uppskjutna.
Vård • Publicerad 5 januari 2023
Sjukhus i fyra regioner har satts i beredskapsläge på grund av den stora mängden patienter med covid, influensa eller RS-virus. Det innebär bland annat att vissa verksamheter stängs, så att personalen kan användas där den behövs mera akut. Arkivbild.
Sjukhus i fyra regioner har satts i beredskapsläge på grund av den stora mängden patienter med covid, influensa eller RS-virus. Det innebär bland annat att vissa verksamheter stängs, så att personalen kan användas där den behövs mera akut. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Antal laboratorieverifierade fall per säsong.
Antal laboratorieverifierade fall per säsong.Foto: Johan Hallnäs

I Västra Götaland, Värmland och Blekinge rådde förstärkningsläge inom hela sjukvården på onsdagen. Nya beslut tas dag för dag.

I Region Uppsala är lasarettet i Enköping i förstärkningsläge. Där betecknas situationen som den mest ansträngda man haft under hela pandemin.

Annons

– Vi har fler infektioner samtidigt än vi hade väntat oss. Vi har mycket covid, även om det börjar minska något, och influensan stiger, säger Per Andersson, tillförordnad biträdande sjukhusdirektör i Enköping.

Hjälp att andas

Lasarettet har både patienter som vårdas för sin infektion, och patienter med till exempel hjärtsvikt som fått influensa och behöver hjälp att andas.

– Grundsjukdomen blir sämre av infektionen, och det är grundsjukdomen som gör att de blir inlagda, säger Per Andersson.

Situationen är liknande i Blekinge.

– Vi har haft ett jättehögt inflöde av patienter, och fått brist på vårdplatser, säger Maria Arvidsson-Karlsson, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör i Blekinge.

– Det har blivit lite värre än vi räknade med, tillägger hon.

Vissa mottagningar har stängts, för att personalen flyttats till mer akuta uppgifter, vilket gjort att planerade besök hos läkare eller sjuksköterskor blivit uppskjutna.

Värmland har haft förstärkningsläge sedan i mitten av december. RS-virus, covid-19 och influensa, med sjukdomsfall bland personalen, har gett ett ansträngt läge. Vädret, med halkolyckor, har tillkommit som problem.

"Hälso- och sjukvården är generellt ansatt", skriver Sofie Ernerudh, kommunikatör på Region Värmland, i ett mejl till TT.

Lång topp för RS-virus

Västra Götaland har en lite annorlunda situation än de andra hårdast drabbade regionerna.

Annons

– Vår barnsjukvård är hårdast drabbad. RS-viruset ställer till det, säger Marga Brisman, regionchefläkare i Västra Götaland.

– Vi har haft väldigt mycket inläggningar och en långvarig topp. Vissa sjukhus har haft dubbelt så många barn inlagda som man har vårdplatser till i vanliga fall, säger Brisman.

Även i Västra Götaland har personal jobbat längre arbetspass eller extrapass, och fått hjälp av kollegor som flyttats från andra verksamheter.

– Vi har en fantastisk personal, som ställer upp. Alla har lagt in extra växel för att det ska fungera på ett bra sätt, säger Marga Brisman.

Just i början av året är sjukvården i allmänhet ofta mer ansträngd än vanligt.

– Det brukar vara jobbigt de här veckorna, säger Maria Arvidsson-Karlsson i Blekinge.

Ring eller läs på 1177

Inför den stundande trettonhelgen vädjar vården om att den som känner sig sjuk i första hand ska ringa 1177, eller läsa på hemsidan 1177.se.

Den som är akut sjuk kan dock alltid söka snabb hjälp, till exempel på en akut- eller jourmottagning.

I Västra Götaland rekommenderas att barn med syskon som är yngre än sex månader ska stanna hemma från förskolan, för att hindra smittspridning till de yngsta – som drabbas värst av RS-virus. Rekommendationen gäller till 22 januari.

Stabsläge, som är mindre skarpt än förstärkningsläge, gäller eller har gällt på flera sjukhus runt om i landet under den senaste tiden.

Fakta: Beredskapslägen i vården

Det finns tre så kallade beredskapslägen inom hälso- och sjukvården. De kan förekomma i en hel region, eller lokalt på sjukhus.

Stabsläge innebär att en särskild sjukvårdsledning håller sig underrättad om läget, vidtar nödvändiga åtgärder och följer utvecklingen.

Förstärkningsläge är ett snäpp mera allvarligt, och innebär att den särskilda sjukvårdsledningen förstärker vissa funktioner.

Katastrofläge innebär att den särskilda sjukvårdsledningen vidtar åtgärder för förstärkning av alla viktiga funktioner.

Källa: Socialstyrelsen

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons