Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

”Varannan företagare utsattes för brott"

Över hälften av svenska företagare uppger att de utsatts för brott i fjol, enligt en ny rapport. Hälften av de utsatta låter dessutom bli att polisanmälda.
"Detta får särskilt stora effekter i utsatta områden", skriver Karin Johansson, Svenskt Näringslivs vice vd, på Dagens Nyheters .
Brott • Publicerad 2 februari 2022
Brott mot företag får särskilt stora effekter i utsatta områden, enligt Svenskt Näringsliv. Arkivbild.Foto: Sonja Sundqvist/TT

Svenskt Näringsliv (SN) har låtit stiftelsen Tryggare Sverige göra en undersökning bland drygt 7 000 företag. 54 procent uppger att de utsatts för brott i fjol.

Samtidigt är oklarheten i statistiken stor: 52 procent av företagen uppger att de inte polisanmält något av de brott man utsatts för eftersom man inte tror att det hjälper.

Annons

Sex procent har det senaste året avstått investeringar och fem procent överväger att lägga ner hela eller delar av verksamheten på grund av brottsligheten, enligt rapporten.

"Det är synligt i vardagen särskilt i utsatta områden där mindre företag utsätts för hot och utpressning och företagare får sina framtidsdrömmar krossade av de kriminella gängen. Och med företagen försvinner jobb, skatte­intäkter och den lokala servicen", skriver Johansson.

SN vill se en nolltolerans mot vardagsbrott och en särskild ansvarsfunktion inom polisen med fokus på brott mot företag och med resurser för effektiv brottsbekämpning.

Mörkertalen måste också kartläggas och brottslighetens kostnader för företagen utredas, påföljderna ses över och det preventiva arbetet förbättras. Därtill krävs en kraftsamling mot cyberbrott, enligt Johansson.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons