Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Var femte plats på polisutbildningen tom

Mer än var femte plats till höstterminens polisutbildning står tom. Myndigheten själv pekar ut pandemin som en förklaring, men från politiskt håll är man överens om att yrket måste bli mer attraktivt.
Hur det ska gå till råder dock större oenighet om.
Utbildning • Publicerad 5 november 2020
Foto: Ingela Landström
Moderaterna rättspolitiske talesperson Johan Forssell vill se en riktad lönesatsning för poliser. Arkivbild.
Moderaterna rättspolitiske talesperson Johan Forssell vill se en riktad lönesatsning för poliser. Arkivbild.Foto: Ali Lorestani/TT
Inrikesminister Mikael Damberg (S) framhåller att det är fler är någonsin som söker till polisutbildningen. Arkivbild.
Inrikesminister Mikael Damberg (S) framhåller att det är fler är någonsin som söker till polisutbildningen. Arkivbild.Foto: Amir Nabizadeh/TT

– Vi hade självklart hoppats på en högre siffra, men vi är ändå nöjda med tanke på omständigheterna, säger Anders Henckel, tillförordnad gruppchef på polisutbildningen.

Av polisutbildningens 1 020 lediga platser till hösten tillsattes 794. Av dem fick 21 i våras anstånd och påbörjade i stället sin polisutbildning nu i höst.

Annons

Henckel säger att man hade hoppats på att fylla hela kvoten, men ser det ändå som positivt att man nästan nådde upp till 800 nya studenter, trots att prövningarna till utbildningen av smittoskäl stoppades under flera veckor.

– På grund av pandemin var det många som prövade sent hos Rekryteringsmyndigheten och valde att börja vårterminen 2021 i stället, säger han.

Saknar behörighet

En annan förklaring till att man inte lyckas fylla utbildningarna är enligt Henckel att det är många sökande som saknar behörighet.

– Egentligen vill vi inte ha fler sökande utan rätt sökande. Många som söker till oss har inte betygskraven och då går man inte vidare.

Enligt Rekryteringsmyndighetens rapport saknades behörighet i över hälften av drygt 23 000 ansökningarna som inkom till och med juli i år (många var dubbletter och antalet unika ansökningar var runt 19 000).

Lönesatsning

Johan Forssell, rättspolitisk talesperson på Moderaterna, säger att attraktiviteten för yrket måste öka om man ska kunna locka rätt personer.

– För mig är det klart att man inte kommer runt frågan om attraktivitet och polisernas löneläge, säger han.

– Jag tror man behöver göra en riktad lönesatsning som vi inledde med vår M-KD-budget efter valet. Jag ställer mig frågande till varför regeringen inte fullföljer den.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) understryker dock att lönefrågor är upp till parterna att komma överens om. Regeringen i sin tur fortsätter sin satsning på myndigheten, med 1,9 miljarder kronor mer under 2021, säger han.

– Men vi kan konstatera att villkor och löner har förbättrats på senare år, det är en förutsättning för att nå målet om 10 000 fler polisanställda.

Färre poliser

Annons

Johan Forssell är även kritisk till att antalet poliser på gatan i dag inte är högre än vad det var för tio år sedan.

– Det är faktiskt så att antalet poliser i yttre tjänst har blivit färre. Samtidigt har befolkningen ökat kraftigt och vi har en eskalerande gängkriminalitet. Det är naturligtvis helt obegripligt och orimligt.

Mikael Damberg hänvisar till regeringens mål om 10 000 nya polisanställda till 2024, och säger att man redan kommit halvvägs.

– Vi skulle behövt utbilda och anställa poliser under ett antal år tillbaka, men det gjordes inte. Den tidigare regeringen drog ned utbildningen med 90 procent, vilket skapade stora underskott. Men det är bra att vi är överens om att vi behöver bli fler poliser, och det kommer också att öka, säger han.

Fakta: Höstens antagning till polisutbildningen

Högskolan i Borås, campus: 72 platser tillsatta av 72 möjliga. 18 kvinnor och 54 män.

Högskolan i Borås, distans: 72 platser av 72 tillgängliga tillsatta. 27 kvinnor och 45 män.

Linnéuniversitetet, campus: 115 platser tillsatta av 240 möjliga. 49 kvinnor och 66 män.

Linnéuniversitetet, distans: 72 platser tillsatta av 75 möjliga. 18 kvinnor och 54 män.

Malmö universitet: 133 platser tillsatta av 144 möjliga. 57 kvinnor och 76 män.

Södertörns högskola: 191 platser tillsatta av 192 möjliga. 60 kvinnor och 131 män.

Umeå Universitet, campus: 68 platser tillsatta av 175 möjliga. 20 kvinnor och 48 män.

Umeå Universitet, distans: 50 platser tillsatta av 50 möjliga. 14 kvinnor och 36 män.

Totalt: 773 platser tillsatta av 1 020 möjliga. 263 kvinnor och 510 män.

Ytterligare 21 studenter återupptog studierna efter ett studieuppehåll.

Källa: Rapport – antagning till polisutbildningen HT-2020, Rekryteringsmyndigheten

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons