Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Varnar för mat som kan ge kramp och andnöd

Livsmedelsverket uppdaterar riktlinjerna för livsmedel som kan ge kramper och andnöd vid för hög konsumtion – och bjuder på rena helomvändningar.
Krossade linfrön är okej i vissa fall, hela bittermandlar ska helst inte ätas alls, och rå kassava stämplas med illröd varningstriangel.
Mat • Publicerad 6 oktober 2020
Krossade linfrön går nu bra att äta, om de hettas upp i vätska. Arkivbild.Foto: Helena Landstedt/TT

Rådet om att undvika bittermandel som tilltugg kan verka överflödigt, eftersom hel bittermandel smakar precis så illa som namnet antyder. Men Richard Bjerselius, toxikolog på Livsmedelsverket, poängterar att framför allt barn kan få den dumma idén att tugga i sig hela bittermandlar om föräldrar glömmer dem framme.

–  Vi har inte haft det formulerat så här tydligt tidigare, utan mer litat på folks sunda förnuft. Nu säger vi – ät inte bittermandel som tilltugg, men det är okej att ha det i bakverk, säger Bjerselius, som uppdaterat riktlinjerna efter en färsk genomgång av forskningen.

Kan vara livshotande

Annons

Omkring 2 500 växter, däribland flera vanliga livsmedel som bittermandel, innehåller cyanogena glykosider som kan bilda det giftiga ämnet vätecyanid när de tuggas, krossas eller mals.

– För höga doser kan leda till kramper, kräkningar, andningsnöd och illamående. Får man i sig för mycket vätecyanid kan andnöden vara livshotande, säger Bjerselius.

Hela linfrön är precis som förut grönmarkerat: vuxna ska dock inte äta mer än en–två matskedar om dagen, och barn ska endast äta dem som del av andra produkter som müsli, bröd och gröt.

Krossade linfrön: OK

Till skillnad från tidigare får krossade och malda linfrön godkänt om de upphettas tillsammans med vätska, men högst en matsked om dagen för vuxna. Barn ska dock helt undvika krossade och malda linfrön.

– I och med den här vetenskapliga genomgången ser vi att det finns möjlighet att äta en mindre mängd krossat linfrö. En del av vätecyaniden dunstar om man tillreder dem i vätska och hettar upp dem. Samma sak gäller även för andra livsmedel med cyanogena glykosider, säger Bjerselius.

Livsmedelsverket gör regelbundna uppdateringar av råd och rekommendationer. Uppdateringen om livsmedel med vätecyanid handlar delvis om att förekomma förgiftningsfall på grund av den vegetariska trenden.

– Vi ser att det finns en risk för att konsumtionen av den här typen av livsmedel ökar i och med trenden att äta mer och mer växtbaserat. Då bör man känna till riskerna med växter som naturligt innehåller gifter, säger Bjerselius.

Rådet: Fråga i butiken

Ett av de mer nytillkomna livsmedlen i svenska livsmedelsbutiker är kassava, som är vanlig i tropiska länder. Livsmedelsverket sätter nu ned foten på allvar, och avråder helt från att äta roten eller bladen i rå form.

– I Sverige har vi inte en tradition av att äta kassava. Det är främst i andra delar av världen som kassava används i matlagningen, och i de länderna känner man till riskerna. Det går bra att äta kassava efter tillagning, men det är viktigt att vara noggrann och följa anvisningarna. Kassava kan innehålla höga halter av cyanogena glykosider, säger Bjerselius.

Livsmedelsverket uppmanar konsumenter att fråga i butiken om hur den ska tillagas, och om den är söt eller bitter eftersom den bittra sorten innehåller mer cyanogena glykosider och därför är svårare att tillaga för att få bort gifterna.

Fakta: Vilken mat är giftig?

Livsmedelsverket har uppdaterat riktlinjerna om livsmedel som kan vara giftiga i för stora mängder och vid felaktig tillagning.

Livsmedel med cyanogena glykosider kan bilda det giftiga ämnet vätecyanid när de tuggas, krossas eller mals. Giftet kan orsaka illamående, kräkningar, yrsel och huvudvärk. Allvarlig förgiftning kan leda till kramper, andnöd och medvetslöshet.

Linfrön: Vuxna kan äta 1–2 matskedar hela linfrön om dagen, och 1 matsked krossade eller malda linfrön om dagen om de hettas upp i vätska. Barn kan äta hela linfrön om de är en del av andra livsmedel som müsli, bröd eller bröd, men ska inte äta krossade eller malda linfrön.

Kassava: Kan ätas om det tillagas på rätt sätt. Fråga i butiken eller läs i en kokbok hur tillagningen går till. Bitter kassava innehåller mer gift och är svårare att tillaga.

Bittermandel: Små mängder i bakverk är okej, men hela bittermandlar ska undvikas.

Aprikoskärnor: Det kan vara svårt att se skillnad på söta och bittra aprikoskärnor, som har högre halter. Livsmedelsverket uppmanar därför till att helt undvika dem. Det går dock bra att äta bakmassa gjord på aprikoskärnor.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons