Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Valet i gång i Georgia – sista senatsplats avgörs

Vallokalerna i den amerikanska delstaten Georgia har öppnat. Väljarna avgör vem som får den sista platsen i senaten i USA.
Det står mellan den sittande demokratiske senatorn Raphael Warnock och den republikanske tidigare NFL-stjärnan Herschel Walker.
USA • Publicerad 6 december 2022
Sittande senatorn Raphael Warnock, till vänster, och den republikanske utmanaren Herschel Walker. Arkivbild.
Sittande senatorn Raphael Warnock, till vänster, och den republikanske utmanaren Herschel Walker. Arkivbild.Foto: AP/TT

– Våra val som vi gör i dag kommer att avgöra mycket av det som händer de närmaste tio till 20 åren, säger väljaren Demarco Hill till CNN.

Enligt Gabriel Sterling, ansvarig vid delstatsministerns kansli, är det inte säkert att resultatet kommer att vara klart på tisdagskvällen.

Annons

– Vi förbereder oss för att det kommer att bli mycket jämnt, säger han till kanalen.

I mellanårsvalets första valomgång ledde Warnock med omkring 37 000 röster, men lyckades inte nå hälften av de omkring fyra miljoner röster som krävdes för att undvika en andra valomgång enligt delstatens regler.

Det står redan klart att Demokraterna behåller majoriteten i senaten. Resultatet i Georgias andra valomgång kommer antingen leda till att demokraterna får 51 av platserna medan republikanerna får 49, eller så får båda partierna 50 poster var. I så fall får vicepresident Kamala Harris den avgörande rösten.

Fakta: USA:s senatsval

USA:s senat, den övre kammaren, består av två senatorer från varje delstat, som väljs för sex år. För att bli senator ska man vara minst 30 år gammal och ha varit amerikansk medborgare i minst nio år och bo i den delstat som man blir invald av.

En tredjedel av USA:s 100 senatorer valdes i mellanårsvalet i november i USA. Inför valet var det helt jämnt mellan de två politiska sidorna, med 50 stolar vardera och vicepresidenten Kamala Harris som utslagsröst.

Demokraterna vann i mellanårsvalet över en stol som tidigare tillhörde en Republikan (i Pennsylvania). I Georgia har det krävts en andra valomgång.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons