Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Våldtäktsmisstänkt pojke inte längre häktad

En 16-årig pojke som misstänks ha våldtagit en kvinna i 80-årsåldern i Dalsland har släppts ur häktet. Han är i stället placerad på en låst institution enligt lagen om vård av unga (LVU).
Brott • Publicerad 1 augusti 2022
16-åringen häktades av Vänersborgs tingsrätt för en vecka sedan, på åklagarens begäran, men är nu placerad på ett låst LVU-hem. Arkivbild.
16-åringen häktades av Vänersborgs tingsrätt för en vecka sedan, på åklagarens begäran, men är nu placerad på ett låst LVU-hem. Arkivbild.Foto: Micke Larsson/TT

– Jag hävde häktningen i fredags. Men det innebar inte att han blev på fri fot, säger chefsåklagare Daniel Edsbagge.

Den misstänkta våldtäkten skedde i Dals-Ed för snart två veckor sedan. 16-åringen greps och anhölls dagen efter händelsen. Han är även misstänkt för sexuellt ofredande mot en annan äldre kvinna.

Annons

Pojken häktades i förra veckan. Åklagaren anser att han borde ha kunnat placeras på ett LVU-hem redan då, i stället för att häktas. Statens institutionsstyrelse (Sis) hade dock ingen ledig plats.

– Men sedan ordnades en plats under veckan, säger Daniel Edsbagge.

Åklagarens utredning måste vara klar inom sex veckor från det att 16-åringen delgavs misstanke, eftersom han är så ung.

Inget av brottsoffren har någon tidigare känd relation till 16-åringen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons