Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Våldsdåden skapar oro: "Vi har ansvar för barns liv"

En skjutning alldeles intill förskolan. Parkeringen avspärrad på grund av en misstänkt bomb. Den senaste tidens våldsdåd i Uppsala har fått personalen på en av förskolorna i Uppsala att vara ute mindre med barnen. Även hemtjänsten i området påverkas.
Brott • Publicerad 17 september 2023
Anna Holmqvist är förskolelärare på Stenrösets förskola i Uppsala, där man minskar tiden utomhus på eftermiddagarna efter den senaste tidens skjutningar.
Anna Holmqvist är förskolelärare på Stenrösets förskola i Uppsala, där man minskar tiden utomhus på eftermiddagarna efter den senaste tidens skjutningar.Foto: Foto: Privat
Förskolans parkering spärrades av senare samma dag som en skottlossning hade skett bara några minuters gångväg från förskolan. Arkivbild.
Förskolans parkering spärrades av senare samma dag som en skottlossning hade skett bara några minuters gångväg från förskolan. Arkivbild.Foto: Mickan Palmqvist/TT

– Vi har ansvar för andras barns liv. Så det gäller att se till att vi verkligen kan ta det, säger Anna Holmqvist, förskollärare på Stenrösets förskola, som ligger i stadsdelen Stenhagen i Uppsala.

Efter den senaste tidens skjutningar har förskolan ändrat sina rutiner för hur mycket de är ute med barnen. Beslutet togs efter att en skottlossning skett tidigare samma dag bara några minuters gångväg från förskolan. Ett halv dygn senare spärrades förskolans parkering av efter att polisen fått in larm om ett misstänkt föremål, som senare visade sig vara ofarligt.

Annons

– Även om det inte är ett direkt hot mot förskolan, måste vi vara säkra på att händelserna i området inte sprider sig hit, säger Anna Holmqvist.

Ändrade rutiner

Tidigare tog de ut barnen på gården för att underlätta föräldrarnas hämtning. Men nu hämtas barnen inomhus i stället, i fall något skulle inträffa på eftermiddagen då det är färre personal på plats.

– Det kan ta en liten stund att ta sig in när barnen är små, säger Anna Holmqvist.

De ser också till att ingen ska vara ensam med barnen varken på morgonen vid lämning eller hämtning.

– Det kan bli oro bland barn och föräldrar och vi har pratat om hur vi ska möta det, och vad man ska säga till barnen, säger Anna Holmqvist.

Hemtjänsten påverkas

Även på Vaksala norra hemtjänst påverkas personalen. De äldre bor i området - några alldeles intill den port där en ung man sköts till döds av misstag i tisdags när han skulle till arbetet - just i hemtjänsten.

– Det är jättesorgligt. Många tycker att det är fruktansvärt att det händer någon som ska till jobbet, säger Kristina Bilen Göthamn, verksamhetschef.

Mannen arbetade inte i just hennes arbetslag, utan i ett annat område. Men flera av de anställda såg polisavspärrningarna runt porten när de skulle göra hembesök hos brukarna, utan att veta vad det handlade om.

Kristina Bilen Göthamn frågar regelbundet de anställda hur de känner sig efter alla skottlossningar, och informerar om att de kan prata med ledningen om de mår dåligt. Det finns också företagshälsovård för den som behöver mer samtal.

– Det är så individuellt. Det är väldigt olika hur man reagerar på saker.

Annons

Till skillnad från på Stenrösets förskola har inga rutiner ändrats.

– Man kan ju inte göra så mycket. De måste ju göra sitt jobb. Men det påverkar alla. Nu är det fler polisbilar i området än vanligt. Det tycker några känns bra.

Senaste tidens våldsdåd

Sju personer har skjutits ihjäl sedan 7 september, samtliga i Uppsala eller i Stockholmsområdet.

Därtill har flera skjutningar skett utan dödlig utgång, varav en skedde i Norrköping.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons