Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ayatollan bryter tystnaden – anklagar USA

Nya protester har blossat upp i Iran. Än en gång har säkerhetsstyrkor gått in med tårgas och våld, enligt rapporter på sociala medier.
Nu bryter ayatolla Ali Khamenei tystnaden efter veckor av demonstrationer.
Iran • Publicerad 3 oktober 2022
Tårgas används för att skingra de demonstrerande i Irans huvudstad Teheran. Bilden är tagen i lördags.
Tårgas används för att skingra de demonstrerande i Irans huvudstad Teheran. Bilden är tagen i lördags.Foto: AP/TT

Ett universitet i huvudstaden Teheran har avbrutit all undervisning på plats, enligt lokala medier.

Sharif University of Technology, landets ledande lärosäte för teknikstudier, har med hänvisning till elevernas säkerhet beslutat att tills vidare hålla sina lektioner över nätet. Beskedet fattades efter att studenter protesterat och mötts av tårgas från säkerhetsstyrkor.

Annons

Enligt den halvofficiella nyhetsbyrån Mehr ska landets vetenskapsminister ha kommit till campus för att försöka lugna situationen.

Demonstrationerna är inne på sin tredje vecka sedan 22-åriga Mahsa Zhina Amini dog i polisförvar den 16 september.

"Död framför förnedring"

Under söndagseftermiddagen samlades omkring 200 studenter och ropade slagord mot myndigheterna.

"Kvinna, liv, frihet" och "Studenter föredrar död framför förnedring", ropade de, enligt Mehr.

Jerusalem Post rapporterade därefter, med hänvisning till uppgifter på sociala medier, att iranska säkerhetsstyrkor omringat universitetet.

"Säkerhetsstyrkor har attackerat Sharif-universitetet i Teheran i kväll. Skott hörs", twittrade den Oslobaserade människorättsorganisationen Iran Human Rights (IHR) på söndagen.

"Iscensatt av Amerika"

Under måndagen kommenterar Irans högsta ledare ayatolla Ali Khamenei de rasande protesterna för första gången. Han beskriver Mahsa Zhina Aminis död som en sorglig händelse som "gör oss förkrossade", för att i nästa andetag kalla de landsomfattande demonstrationerna för "onaturliga" och planlagda av USA och Israel.

– Jag säger rakt ut att dessa upplopp och denna oro har iscensatts av Amerika och den ockuperande, falska sionistregimen och deras uppdragstagare, med hjälp av några förrädiska iranier utomlands, säger han till polisstudenter i huvudstaden Teheran, rapporterar AP.

IHR publicerade flera videoklipp på Twitter i söndags. En av dessa uppges visa hur iransk polis på motorcyklar jagar springande studenter i ett garage, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Ett annat klipp ska enligt uppgift visa hur iransk polis för bort demonstranter vars huvuden täckts med svarta tygpåsar.

Över hundra döda

New York-baserade Centrum för mänskliga rättigheter i Iran (CHRI) meddelar man är "extremt oroad av videoklipp som kommer från Sharif-universitetet och Teheran i dag".

Annons

I USA sade Vita husets pressekreterare Karine Jean-Pierre på måndagen att man är "orolig och förfärad över rapporter om säkerhetstjänster som agerar med våld och massgripanden mot universitetsstudenter som demonstrerar fredligt".

Protester mot regimen pågår i stora delar av Iran. Gnistan som utlöste protestvågen var 22-åriga Mahsa Zhina Aminis död, som inträffade efter att hon gripits av den iranska moralpolisen för att inte ha burit den obligatoriska huvudsjalen korrekt.

Sammanlagt 133 personer har hittills dödats under protesterna i Iran, enligt IHR. Bland dem finns 41 personer som ska ha dödats under en enskild händelse i Zahedan i provinsen Sistan och Baluchistan i sydöstra Iran i fredags. Över 1 000 uppges ha gripits.

Danmark vill se sanktioner

Danmark har meddelat att landet kommer att arbeta för att EU inför sanktioner mot dem som är ansvariga för Mahsa Zhina Aminis död.

– Det är en tragedi, och det är en påminnelse om det förtryck som det iranska folket – inte minst kvinnorna – blivit utsatta för, säger utrikesminister Jeppe Kofod till nyhetsbyrån Ritzau.

Kofod vill även verka för sanktioner riktade mot dem som bär skuld för att med våld försökt att slå ned protesterna.

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) hänvisar frågan om eventuella svenska sanktioner till den tillträdande regeringen.

– Där är jag i en övergångsregering, så framtida politik som inte är förankrad kan jag inte uttala mig om. Det får den nya regeringen ta ställning till, säger utrikesministern i Bryssel.

Hon betonar dock att det är viktigt att demonstranter har rätt att uttrycka sin åsikt och att det är viktigt att eventuella brott i samband med Aminis död utreds.

– Det är väldigt viktigt att frågan om Mahsa Amini utreds och att ansvariga ställs till svars. Det är också något som jag framförde öga mot öga till Irans utrikesminister i New York (vid FN:s generalförsamlingsmöte), säger Linde.

Fakta: Protesterna i Iran

Mahsa Zhina Amini, en kurdisk kvinna från nordvästra Iran, grips av moralpolis den 13 september i Teheran för att hon inte anses bära sin huvudsjal på korrekt vis.

Mahsa Zhina Amini förs till sjukhus när hon segnar ner och får vad polisen hävdar är en hjärtattack – något som bestrids av 22-åringens familj, som hävdar att hon utsatts för kraftigt våld mot huvudet. Den 16 september avlider Amini på sjukhus efter att ha legat i koma.

Vid Aminis begravning i hennes hemort utbryter spontana protester, som därefter utvecklas till en demonstration där kvinnor tar av sig huvudduken och skanderar slagord. Protesterna sprider sig snabbt och över landet, till de flesta av Irans 31 provinser.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons