Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Fortsatta protester i krisens Sri Lanka

Hundratals människor trotsar utegångsförbudet i Sri Lanka och fortsätter att demonstrera mot regeringen.
Landets försvarsdepartement har beordrat militären att skjuta skarpt om de ser människor som plundrar.
Sri Lanka • Publicerad 10 maj 2022
Lankesisk militär patrullerar huvudstaden Colombos gator.
Lankesisk militär patrullerar huvudstaden Colombos gator.Foto: Eranga Jayawardena/AP/TT
En utbränd bil i Colombo på tisdagen.
En utbränd bil i Colombo på tisdagen.Foto: Eranga Jayawardena/AP/TT

Dagen efter att premiärminister Mahinda Rajapaksa avgått samlades stora skaror demonstranter vid president Gotabaya Rajapaksas kontor i huvudstaden Colombo. Folkmassan krävde att presidenten gör som sin bror och avgår – vilket han fortsatt vägrar.

Protesterna har nu hållit på i över en månad och våldet har successivt stegrats.

Annons

Måndagen blev en våldsam historia när tusentals regeringskritiker som demonstrerade i Colombo attackerades av anhängare till det sittande styret.

Minst åtta personer dödades och ytterligare nära 200 skadades. Uppemot etthundra hus sattes i brand – bland dem flera bostäder som tillhör personer som är lojala med Rajapaksa.

Bensinbomber mot residenset

För andra dagen i rad försökte folkmassor även storma den avgående premiärministerns residens.

– Den före detta premiärministern och hans familj evakuerades före gryningen till säkerhet av armén, säger en säkerhetstjänsteman till AFP.

– Minst tio bensinbomber kastades in i anläggningen.

Myndigheterna utlyste på måndagen ett nationellt utegångsförbud. Men när protesterna under tisdagen inte visade tecken på att avta gick försvarsdepartementet ut med en order till säkerhetsstyrkor och militär att skjuta skarpt för att skada mot de som plundrar, försöker bränna ner hus eller uppviglar till våld.

Tiotusentals militärer är utkommenderade på gatorna för att få kontroll över situationen.

EU och FN fördömer

Våldsamheterna fördöms av såväl EU som FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, Michelle Bachelet.

EU uppmanar ansvariga myndigheter att tillsätta en utredning om händelserna så att de bakom våldet kan ställas till svars, vilket även Bachelet vill. I ett uttalande säger hon vidare:

"Jag är djupt bekymrad över den den våldsamma eskaleringen i Sri Lanka efter att anhängare till premiärministern attackerat fredliga demonstranter i Colombo i går och det efterföljande våldet från folkmobben som riktades mot medlemmar i det styrande partiet".

Kokande missnöje

Annons

Missnöjet i den sydostasiatiska önationen har kokat i över en månads tid, sedan importen av allt från mjölk till bränsle har rasat och invånarna lever brist på mat och ständiga strömavbrott.

Protesterna och har spritt sig från huvudstaden till landsbygden. Människor med olika etniska bakgrund, religionstillhörighet och till och med personer som tidigare var anhängare till Rajapaksa-klanen har anslutit sig till kraven på att regeringen ska lämna in sin avskedsansökan.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons