Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Vädjar till omvärlden: Hjälp Pakistan

Skador för hundratals miljarder och fler än 1 300 döda. FN:s generalsekreterare António Guterres är på plats i katastrofdrabbade Pakistan och uppmanar omvärlden att hjälpa till.
Pakistan • Publicerad 9 september 2022
Tillfälliga tältbostäder i Larkana-området i Pakistan. Omkring 600|000 människor har blivit hemlösa till följd av de senaste veckornas väderkatastrof.
Tillfälliga tältbostäder i Larkana-området i Pakistan. Omkring 600|000 människor har blivit hemlösa till följd av de senaste veckornas väderkatastrof.Foto: Fareed Khan/AP/TT

"Jag har anlänt till Pakistan för att uttrycka min stora solidaritet med det pakistanska folket efter de förödande översvämningarna. Jag vädjar till det internationella samfundet om ett väldigt stöd när Pakistan hanterar denna klimatkatastrof", skriver Guterres på Twitter.

Generalsekreteraren kommer att vara i Pakistan i två dagar. Han har tidigare beskrivit regnet som föll över landet som "monsunregn på steroider" och sagt att det må vara Pakistan som drabbas hårt denna gång, men att andra länder lär stå på tur.

Annons

Pakistans informationsminister Maryam Aurangzeb beskriver det som att en tredjedel av landet står under vatten och tackar generalsekreteraren för att han kommit dit. Hon vill föra upp kriser av det slag som landet har drabbats av på den internationella dagordningen.

– Besöket (Guterres besök) kommer också att bidra till insikt om vilka konsekvenser klimatförändringarnas dödliga påverkan får, säger Aurangzeb.

Fler än 3,3 miljoner människor beräknas ha blivit drabbade av översvämningarna. Hittills har omkring 60 plan lastade med förnödenheter kommit till Pakistan.

Pakistan står för mindre än en procent av de globala utsläppen, men anses vara ett av de länder som löper störst risk att råka ut för extrema och förödande väderförhållanden.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons