Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Vaccinplikt kan införas för tysk vårdpersonal

Tyskland • Publicerad 10 december 2021
Kö till en vaccinmottagning i Frankfurt am Main. Arkivbild.
Kö till en vaccinmottagning i Frankfurt am Main. Arkivbild.Foto: Arne Dedert/AP/TT

Hädanefter kan tysk vårdpersonal tvingas vaccinera sig. Det är innebörden av ett nytt lagförslag som förbundsdagen nu ska rösta om, rapporterar tyska medier.

Tekniskt sett rör det sig om en förändring av smittskyddslagen, som bland annat gör det obligatoriskt för anställda på sjukhus, husläkarmottagningar och ålderdomshem att vaccinera sig mot covid-19. Samtliga tre partier som ingår i den nya regeringen – Socialdemokraterna, liberala FDP och De gröna – står bakom förslaget, och partierna har tillsammans majoritet i parlamentet.

Annons

Även förbundsrådet, ett slags överhus där delstaterna finns representerade, ska ge sitt godkännande.

På bordet finns även ett förslag till allmän vaccinationsplikt för vuxna, som kan bli verklighet i början av 2022. Sju av tio tyskar är enligt en färsk opinionsmätning positiva till en sådan lag, men författningsskyddet varnar för att följden kan bli att proteströrelsen mot den tyska coronapolitiken radikaliseras.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons