Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Vaccinationsplan mot apkoppor tas fram

Sverige har tillsammans med andra EU-länder beställt vaccin mot apkoppor.
Nu får Folkhälsomyndigheten i uppdrag att ta fram en nationell plan för hur en eventuell vaccination mot viruset ska gå till.
Hälsa • Publicerad 14 juni 2022
Folkhälsomyndigheten ska ta fram en nationell plan för vaccination mot apkoppor. På bilden syns en vaccinspruta mot covid-19. Arkivbild.
Folkhälsomyndigheten ska ta fram en nationell plan för vaccination mot apkoppor. På bilden syns en vaccinspruta mot covid-19. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Det rör sig inte om någon plan på en så kallad allmän vaccination, skriver regeringen i ett pressmeddelande, utan om en möjlig vaccination av vissa individer.

"Sverige ska ha god beredskap och vidtar de åtgärder som krävs för att effektivt motverka fortsatt spridning av apkoppsviruset", säger socialminister Lena Hallengren (S) i ett pressmeddelande.

Annons

Sverige är med i det EU-gemensamma inköpet av vaccin mot apkoppsvirus. Totalt rör det sig om 110 000 doser som ska beställas och Sverige ska få en proportionerlig andel av doserna utifrån befolkningsmängden.

"EU-gemensamma inköp av vaccin och läkemedel tjänade oss väl under pandemin och därför deltar Sverige i EU-gemensamma inköp av vaccin mot appkoppsvirus", säger Hallengren.

Folkhälsomyndigheten ska, i samverkan med Läkemedelsverket, ta fram en prioritetsordning och en plan för distribution och hantering av vaccinet.

Regeringen kommer även att ge Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen i uppdrag att på nationell nivå säkerställa tillgången till antiviralt läkemedel mot apkoppsviruset. Precis som med det tidigare nämnda vaccinet har Sverige sedan tidigare anslutit sig till en planerad EU-gemensam upphandling av ett sådant läkemedel.

Fakta: Apkoppor

Apkoppor (engelska monkeypox) är en sjukdom som kan överföras mellan djur och människa. Det upptäcktes hos apor och fick därför namnet apkoppor, men det är sannolikt olika gnagare i central- och västafrikanska regnskogar som är reservoar för viruset.

Under våren 2022 har ovanligt många fall av apkoppor konstaterats i flera länder. Överföring av virus verkar framförallt ha skett via sexuella kontakter mellan män som har sex med män.

Apkoppor ger ofta upphov till utslag, sår och blåsor. Symtomen är ofta milda men kan bli allvarliga hos personer i riskgrupper. I äldre studier som genomförts i Afrika har även en viss dödlighet rapporterats.

Det finns läkemedel som verkar ha viss effekt mot infektionen och som kan användas vid allvarlig sjukdom.

Alla fall av infektion med apkoppor ska anmälas till smittskyddsläkaren i regionen och till Folkhälsomyndigheten.

Källa: Folkhälsomyndigheten

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons