Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

V och MP delar inte analysen av Natomedlemskap

Vänsterpartiet och Miljöpartiet står inte bakom den säkerhetspolitiska analysen vad gäller ett Natomedlemskap.
Politik • Publicerad 13 maj 2022
Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar. Arkivbild.
Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar. Arkivbild.Foto: Sören Andersson/TT

Alla partier i riksdagen står bakom analysen av Ryssland och kriget i Ukraina. Men V och MP delar inte beskrivningarna av vad ett Natomedlemskap skulle innebära för svensk säkerhet.

– Ett beslut om att gå med i Nato skulle vara det största beslutet för vår tid och vår tids politiker. Det är ett fundamentalt brott mot de 200 år av alliansfrihet som har hållit oss utanför krig. Det handlar om vår säkerhet och svenska medborgares liv och död, säger Nooshi Dadgostar.

En pamflett

Annons

Håkan Svenneling, som varit partiets representant i den grupp som gjort den säkerhetspolitiska analysen, är lika missnöjd:

– Man kan leta med mikroskop efter argument mot ett Natomedlemskap. Det går inte att hitta, säger han.

Rapporten har inte berört de risker som ett medlemskap skulle innebära, anser han.

– Det har istället blivit fokus på huruvida vi ska ha ett svenskt Natomedlemskap. Det är en pamflett för ett Natomedlemskap, säger han.

Partiet uttrycker också kritik mot att frågor om kärnvapenplacering och utländska baser inte tas upp i rapporten.

Under täcket

Miljöpartiets utrikespolitiska talesperson Maria Ferm är också kritisk.

– Vi hade önskat att vi fått mer tid för en djupare analys, där vi helst sett en bredare och demokratisk förankring, där också befolkningen fått möjlighet att ta del av både för- och nackdelar med ett medlemskap, säger hon.

Förutom V och MP har även KD och L skrivit ett särskilt yttrande till rapporten, men det berör bara en specifik fråga. De anser att skrivningarna om att den militära alliansfriheten historiskt tjänat Sverige väl är felaktig.

– Faktum är att Sveriges alliansfrihet i Rysslands ögon inte haft någon trovärdighet. De har sett under decennier hur vi spelat under täcket med Nato och USA, säger Liberalernas talesperson Allan Widman.

Snabb upprustning

Centerpartiets Kerstin Lundgren konstaterar att alternativen till Nato inte är trovärdiga, och Moderaternas Hans Wallmark tycker att den säkerhetspolitiska analysen räcker för ett beslut.

Annons

– Vi behöver inte vänta. Vi måste nu omedelbart ansöka om Natomedlemskap, säger Wallmark

Sverigedemokraternas Emil Aronsson är också nöjd med rapporten.

– Vi måste nu se till att upprustningen går så snabbt och friktionsfritt som möjligt. Ett Natomedlemskap kräver att vi har en egen stark försvarsförmåga, säger han.

Kristdemokraternas Mikael Oscarsson konstaterar att dagens samarbeten med andra länder är otillräckliga.

– Det räcker inte, vi måste ha förpliktelser, och det är just detta man får i artikel 5, och därför är det så viktigt att vi tar det här steget, säger han.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons