Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

V: Det är inte du som ska rädda klimatet

Vänsterpartiet går till val med ett budskap om att det är staten och politiken som ska rädda klimatet – inte den enskilde genom miljöskatter, minskat köttätande eller mindre bilkörande.
Politik • Publicerad 5 februari 2022
Vänsterledaren Nooshi Dadgostar ser ut att få kongressen med sig på att partiet ska hålla sig borta från pekpinnar om köttkonsumtion och bilåkande. Arkivbild
Vänsterledaren Nooshi Dadgostar ser ut att få kongressen med sig på att partiet ska hålla sig borta från pekpinnar om köttkonsumtion och bilåkande. ArkivbildFoto: Jessica Gow/TT

– Vi är ett politiskt parti, vi måste ha politiska förslag och då handlar det inte om att uppmana människor att förändra sina beteenden, säger Hanna Gedin, biträdande partisekreterare.

V gör enligt henne bättre i att möjliggöra samhällsförändringar, driva på för investeringar och stor omställning av industrin för att komma åt produktionens del av utsläppen.

Annons

– Vårt ansvar som politiskt parti är att ställa om och se till så att samhället ställer om, säger Gedin.

Inte mana

Uppgiften för V är inte att tala om för folk att äta mindre kött eller flyga mindre. De besluten är deras egna att ta, om de vill det.

När partiets digitala kongress gick vidare i behandlingen av avsnittet om klimat- och miljöpolitiken i valplattformen lyckades partiledningen få ombuden med sig på att styra bort från förslag som innebär pekpinnar till väljarna om hur de ska leva sina liv. Också från skrivningar som partiet befarar kan skapa oro hos väljarna om att klimatomställning kostar för mycket för någon med små marginaler.

Partiet riktar särskilt in sig på att vinna fler arbetarväljare i bruksorter och människor i miljonprogramsområden i höstens val.

Med viss marginal, 117 röster mot 102, höll en majoritet av ombuden borta skrivningar om att minska köttkonsumtionen från den tolvsidiga valplattformen som ska ge väljarna en aning om vad V vill göra under nästa mandatperiod. En stor del handlar om klimatet, en annan om att stärka välfärden och ge människor trygghet och mer jämlika villkor. En tredje om att politiken och staten ska ta tillbaka kontrollen från marknaden på områden som skolan, vården och elmarknaden. Även om partiledningen varnat för visioner i plattformen finns tanken med på ett statligt byggbolag för att få ordning på byggandet av inte minst bostäder.

Fick ge sig

Men partiledningen fick ge sig i en fråga som handlar om synen på skogen i valplattformen, trots att den försökt göra vad den kunnat för att skala bort tekniska fackuttryck allt för mycket detaljer.

Kongressen drev igenom att V ska arbeta för att skogen ska bevaras i möjligaste mån som kolsänka och att kalhyggesbruk ska fasas ut. Och det är bara restprodukter som ska användas till biobränslen.

– Vi ska inte bränna upp skogen, som ett ombud uttryckte det i debatten.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons