Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

V: De svälter snart ut svenska folket

Vänsterpartiet angrep regeringens ekonomiska politik på första maj.
– De svälter snart ut svenska folket, sade partiledaren Nooshi Dadgostar i sitt tal.
Politik • Publicerad 1 maj 2023
Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar (V) och Ava Rudberg, ordförande Ung Vänster, (till höger om Dadgostar) i spetsen för Vänsterpartiets demonstrationståg i Malmö.
Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar (V) och Ava Rudberg, ordförande Ung Vänster, (till höger om Dadgostar) i spetsen för Vänsterpartiets demonstrationståg i Malmö.Foto: Johan Nilsson/TT
PKK:s flaggor när Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar (V) talar i Slottsparken i Malmö på första maj under Arbetarrörelsens dag.
PKK:s flaggor när Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar (V) talar i Slottsparken i Malmö på första maj under Arbetarrörelsens dag.Foto: Johan Nilsson/TT

De hårda ekonomiska tiderna för många hushåll var Vänsterpartiets (V) huvudtema för första maj. Parollen löd: "Alla ska ha råd."

I sitt tal i Slottsparken i ett soligt Malmö angrep Dadgostar regeringen för att inte stötta utsatta hushåll tillräckligt och för att inte förstå hur svårt många har det.

Annons

– De har aldrig levt ditt liv, gått i dina skor, sade V-ledaren.

– Det är inte inflationsbekämpning. Det är bekämpning av svenska folket.

Dadgostar anklagade regeringen för att låta matjättarna höja sina priser och för att låta elpriserna skena.

"Högst inflation"

Hon kritiserade också regeringen och SD-ledaren Jimmie Åkesson för att låta de med högre inkomster betalar mindre statlig skatt i år, genom att inte stoppa indexeringen.

– Åkesson har sänkt skatten för sig själv och sina partiledarkollegor med över 4 000 kronor, sade Dadgostar.

– Det är tydligen vad högerextremismen har att erbjuda idag.

Dadgostar skyllde också den höga inflationen på regeringens politik.

– Vi har en regering som lyckats leda landet till Europas högsta inflation, sade hon.

Vänsterpartiet vill att ett pristak införs på el, att matjättarna pressas att sänka sina priser och att utsatta hushåll för mer stöd, bland annat med ett tillfälligt höjt barnbidrag.

Nytt förslag

Vid en pressträff innan talet lanserade V ytterligare ett förslag – att karensersättningen återinförs som en tillfällig krisåtgärd.

Annons

Den infördes under pandemin för att karensavdraget inte skulle slå så hårt ekonomiskt för den sjuke och för att sjuka inte skulle vara pressade att gå till jobbet för att få hushållskassan att gå ihop.

Vänsterpartiet hävdar att karensersättningen går att införa snabbt, med ett "knapptryck".

Enligt V innebär karensavdraget, tidigare kallat karensdagen, en tydlig klassorättvisa. Partiet pekar på att handelsanställda, vård- och omsorgspersonal och till exempel bussförare inte kan jobba hemifrån när de blir sjuka, och därmed slippa karensavdraget.

"Nej till Nato"

V uppger också att många i dessa yrken saknar ekonomiska marginaler och att det därmed innebär en stor påfrestning att förlora en dags inkomst.

– Är man sjuk en enda dag förlorar man drygt 1 000 kronor, det är väldigt mycket pengar. Vi vill inte straffa den som blir sjuk i det här läget, säger Dadgostar.

Enligt V skulle en återinförd karensersättning kosta staten 1,6 miljarder kronor, men innebär drygt 10 000 kronor mer per år för en familj där båda föräldrarna är medlemmar i Kommunal.

Med Dadgostar i spetsen gick runt 4 000 personer i partiets första majtåg genom centrala Malmö. Förutom huvudparollen "Alla ska ha råd", märktes också banderoller som "Nej till Putins krig, Nej till Nato och militarismen", samt skyltar med stöd för kurderna och mot Turkiets president Erdogan.

Under Dadgostars tal viftades det också med PKK-flaggor i publiken. Den kurdiska organisationen är terrorstämplad.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons