Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Utvisningar till Afghanistan stoppas

Migrationsverket har beslutat om verkställighetsstopp av ut- och avvisningar till Afghanistan, med anledning av det försämrade säkerhetsläget i landet.
Samhälle • Publicerad 16 juli 2021
Inga ut- eller avvisningar till Afghanistan kommer att verkställas. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Beslutet gäller med omedelbar verkan och tills vidare.

"Säkerhetsutvecklingen i Afghanistan är oroväckande men också svårbedömd. Talibanrörelsen har i snabb takt utökat och fortsätter utöka sin territoriella kontroll i landet", säger Migrationsverkets rättschef Carl Bexelius i ett pressmeddelande.

Annons

Myndigheten kommer att följa händelseutvecklingen mycket noga. Utgångspunkten är att personer med utvisning- eller avvisningsbeslut på sikt ska kunna skickas tillbaka till Afghanistan, skriver Migrationsverket.

Även regeringen följer utvecklingen i Afghanistan noga, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) i en skriftlig kommentar. Man fortsätter också dialogen med Afghanistan, EU-kommissionen och andra EU-länder.

I dagsläget berörs cirka 7 000 personer, men i praktiken har coronapandemin redan hindrat utvisningar till landet.

Även Finland fattade för en vecka sedan beslut om att sluta verkställa ut- och avvisningar till Afghanistan.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons