Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Utspel om "riggat" USA-val fördöms i Estland

Estlands inrikesminister Mart Helme fördöms sedan han återigen orsakat politisk kris efter kontroversiella uttalanden.
Det amerikanska presidentvalet var "riggat" och segraren, demokraten Joe Biden, är "korrupt", enligt Helme.
Estland • Publicerad 8 november 2020
Estlands president Kersti Kaljulaid. Arkivbild.
Estlands president Kersti Kaljulaid. Arkivbild.Foto: Mindaugas Kulbis/AP/TT

– Om Trump avsätts, då gäller inte längre den amerikanska konstitutionen, sade Helme, som representerar det populistiska och nationalistiska partiet Ekre i landets koalitionsregering, i ett radioinslag citerat i estniska medier. Helme resonerade i inslaget också kring ett inbördeskrig i USA efter valet.

Premiärminister Jüri Ratas (Centerpartiet) fördömer inrikesministerns utspel, samt liknande uttalanden från hans son, finansminister Martin Helme.

Annons

– Mart och Martin Helme måste omedelbart upphöra med att underminera de estnisk-amerikanska relationerna, säger Ratas enligt mediebolaget ERR.

Även Estlands president Kersti Kaljulaid fördömer uttalandena.

"De verbala attackerna mot den nyligen valde amerikanske presidenten från Estlands finansminister och inrikesminister i dag är en attack mot estnisk demokrati och säkerhet", skriver hon i ett uttalande.

Mart Helme har flera gånger tidigare hamnat i blåsväder efter kontroversiella uttalanden. Bland annat har han talat om Finlands statsminister Sanna Marin i nedsättande ordalag samt uttryckt att homosexuella kan "sticka till Sverige".

I ett svårt läge efter förra årets val bildade Centerpartiet, Ekre och Fäderneslandet en koalitionsregering. Det bräckliga samarbetet har hunnit gå igenom en rad politiska kriser sedan dess, och tre Ekre-ministrar har avgått eller petats.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons