Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Utredning: Schackspelarens fusk mer omfattande

Det amerikanska schackstjärnskottet Hans Niemann har troligtvis fuskat bra mycket mer än vad han tidigare själv har erkänt. Det menar man i en rapport från sajten Chess.com.
Schack • Publicerad 5 oktober 2022
Den 19-årige schackspelaren Hans Niemann (höger) anklagas för fusk. Arkivbild.Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

Världens största schacksajt, Chess.com, säger att den amerikanske schackspelaren Hans Niemann troligtvis har fuskat i onlinematcher mer än hundra gånger. Bland annat så sent som 2020 och även under tävlingar med prispengar på spel, skriver The Guardian.

Misstankarna mot den 19-årige amerikanen, som snabbt stigit i den internationella schackvärlden, stärktes när den norske världsmästaren Magnus Carlsen nyligen antydde fusk efter det att han överraskande förlorade mot Niemann.

Annons

Amerikanen har med emfas avfärdat anklagelserna. Enligt honom själv lyckades han tack vare "något slags galet mirakel" gissa vilken inledning Magnus Carlsen skulle välja och planerade sina drag därefter.

Niemann erkände senare att han vid två tillfällen tidigare under sin karriär fuskat under onlinematcher med hjälp av ett datorprogram, men betonat att han numera har rent mjöl i påsen.

Chess.com svarade med att stänga av 19-åringen och sade att hans fusk varit mer omfattande än vad han själv velat ge sken av.

På tisdagen publicerade sajten en grundlig granskning av Niemann och säger att det troligtvis rör sig om över hundra fusktillfällen.

Utredningen drar däremot inga slutsatser om Niemanns spel i den analoga världen. Internationella schackförbundet utreder både Niemanns påstådda fusk och om Carlsen brutit mot några regler i och med sina anklagelser.

Båda spelarna riskerar böter och avstängningar.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons