Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Utländska medier: Jordbävning och limbo

Världen följer med spänning det svenska valet. Sverigedemokraternas framgångar beskrivs som en jordbävning, och det skrivs om ett Sverige som vaknar upp i limbo.
Politik • Publicerad 12 september 2022
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) var glad under valnatten.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) var glad under valnatten.Foto: Stefan Jerrevång/TT

Brittiska The Guardian beskriver det som att Sverigedemokraterna nu är på väg att skapa en jordbävning i svensk politik.

Tidningen skriver att det är en stor förändring att Sverigedemokraterna för första gången kan få direkt inflytande över politiken, i ett land känt för “sina liberala värderingar”.

Annons

Ekonomitidningen The Economist skriver att sakfrågor som kriminalitet och migration kan ha knuffat en del väljare högerut i det svenska valet, men att oron för energikrisen i Europa snarare kan ha gynnat den styrande koalitionen.

Ovanligt aggressiv

"Ovanligt aggressiv" kallas den svenska valrörelsen av amerikanska The New York Times. Tidningen skriver att den svenska valrörelsen har präglats av att barriären mellan Sverigedemokraterna och de övriga sju partierna i svensk politik lösts upp.

Nyhetsbyrån AP skildrar ett Sverige som vaknar upp i ett limbo, och skriver att veckor av osäkerhet nu kan följa. Gränsen mellan de två blocken beskrivs som knivskarp, med Sverigedemokraterna som valets stora vinnare.

Norska Aftenposten kallar valet för "en thriller". Tidningen lyfter att det har varit långa köer till vallokaler och beskriver att festen var i gång ordentligt på Sverigedemokraternas valvaka redan vid 22-tiden på söndagskvällen.

Berg-och-dal-bana

I Finland rapporterar Svenska Yle från Moderaternas valvaka och beskriver den som en "berg-och-dalbana" i känslor. Oavsett slutgiltigt valresultat beskrivs det som att majoriteten i riksdagen kommer att bli "lövtunn".

Franska Le Monde beskriver Jimmie Åkessons resa inom Sverigedemokraterna från studenttiden i Lund och framåt. Tidningen skriver att partiledaren nu har lyckats med sina två uppdrag – att normalisera partiet och göra det till ett av landets största – och att partiet nu väntas få betydande inflytande under mandatperioden.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons