Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Utländska journalister släppta i Afghanistan

De två utländska journalister som frihetsberövades i Afghanistans huvudstad Kabul har nu släppts, enligt AFP.
En av dem uppges vara brittiske Andrew North, som i många år bevakade Afghanistan för BBC:s räkning.
Afghanistan • Publicerad 11 februari 2022
Talibaner i en park i Kabul, Afghanistan. Arkivbild.Foto: Hussein Malla/AP/TT

Det var runt lunchtid på fredagen som FN:s flyktingorgan UNHCR, som journalisterna ska ha arbetat med, meddelade på Twitter att två utländska journalister gripits. Flera afghanska medborgare som arbetade med UNHCR ska också ha frihetsberövats.

Strax före 21-tiden på kvällen uppgav UNHCR att de två utländska journalisterna släppts, enligt nyhetsbyrån AFP.

Annons

"Vi är lättade över att bekräfta frigivningen i Kabul av de två journalisterna på uppdrag med UNHCR och de afghanska medborgare som arbetar med dem, säger FN:s flyktingorgan i ett uttalande till nyhetsbyrån.

En av journalisterna uppges vara britten Andrew North, som tidigare arbetat som korrespondent för BBC.

"Andrew var i Kabul för att arbeta med UNHCR, för att försöka hjälpa Afghanistans befolkning", skrev hans fru Natalia Antelava på Twitter.

Hundratals mediehus har enligt pressfrihetsorganisationen Reportrar utan gränser stängts ned sedan talibanerna tog makten augusti i fjol.

Fundamentaliströrelsen har slagit ned hårt mot pressfriheten i Afghanistan, som redan tidigare var ett av världens farligaste länder för journalister att verka i. Över 50 mediemedarbetare ska ha gripits av polisen eller talibanernas underrättelsetjänst.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons