Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Utlämningsbeslut om Assange i januari

Storbritannien • Publicerad 2 oktober 2020
Protester utanför domstolen i London.
Protester utanför domstolen i London.Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

En brittisk domare säger att beslutet om Julian Assange ska utlämnas till USA ska meddelas i början av januari.

Under fyra veckor har domstolsförhandlingar om ett eventuellt utlämnande av Wikileaksgrundaren Assange pågått i London. De avslutades under torsdagen men sedan tidigare har en begäran från Assanges advokat godkänts om att skjuta på hans slutplädering.

Annons

Advokaten hävdar att USA:s begäran om utlämning är politiskt motiverad under president Donald Trump och att förutsättningarna för Assange kan ändras beroende på utgången i det amerikanska valet i november.

USA anklagar Julian Assange för bland annat dataintrång och spioneri för de stora mängder hemligstämplat material som Wikileaks har offentliggjort. Organisationen avslöjade bland annat hur USA:s militär har dödat hundratals civila människor i Afghanistan och Irak. I USA kan Assange dömas till 175 år i fängelse.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons