Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Utegångsförbud för fjäderfän i Norge

Norge • Publicerad 27 november 2020
Fjäderfän kommer att behöva stanna inomhus sedan fågelinfluensa har upptäckts hos en gås i sydvästra Norge. Arkivbild av höns, tagen i annat sammanhang.
Fjäderfän kommer att behöva stanna inomhus sedan fågelinfluensa har upptäckts hos en gås i sydvästra Norge. Arkivbild av höns, tagen i annat sammanhang.Foto: Rogelio V. Solis/AP/TT

Ett fall av fågelinfluensan H5N8 har upptäckts hos en gås på en gård i sydvästra Norge. Den norska livsmedelsmyndigheten kommer inom kort att införa ett utegångsförbud för fjäderfän i vissa delar av landet.

Den smittade gåsen finns på en gård i kommunen Sandnes, söder om Stavanger, rapporterar norska medier.

Annons

Utegångsförbudet innebär att fåglarna förväntas hållas under tak i områden framför allt längs med kusten. Innan de nya påbuden träder i kraft uppmanas uppfödare att hålla djuren under uppsikt och inte låta dem komma för nära vilda fåglar.

Virus av samma slag har upptäckts på gårdar i flera europeiska länder. Den bedöms inte utgöra någon risk för människor, men kan vara förödande för lantbrukare som håller fjäderfän.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons