Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Uteblev från repövning – slipper straff

Försvar • Publicerad 13 november 2022
En man i 35-årsåldern kände inte för repövning i Boden. Arkivbild.
En man i 35-årsåldern kände inte för repövning i Boden. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

En man som uteblivit från en repövning i Boden slipper straff, rapporterar vk.se. Övningen var så kort och hans befattning så obetydlig, resonerar tingsrätten.

Att inte infinna sig när man kallats till repövning innebär i yttersta fall att man kan dömas för brott enligt lagen om totalförsvarsplikt, vilket kan ge böter eller fängelse.

Annons

Mannen, som är i 35-årsåldern, kände inte för att delta i övningen, något han också erkänt. Det Umeå tingsrätt tagit ställning till är om hans frånvaro inneburit "avsevärt men" för utbildningen, vilket Försvarsmakten hävdat.

Själva övningen var en introduktion inför en kommande övning och skulle i praktiken pågå en dag, men mannen skulle infinna sig på eftermiddagen den 29 mars och utbildningen skulle inte avslutas förrän på morgonen den 31 mars. Mannens uppgifter ska inte heller ha varit av "kvalificerad beskaffenhet".

Umeå tingsrätt anser mannen med tanke på utbildningens längd och beskaffenhet ska frias från åtalet.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons