Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Utbetalt elstöd minskar socialbidrag

Det ser inte ut att bli några extra pengar i plånboken för den som tar del av regeringens elstöd och har socialbidrag.
Biståndet minskas i lika hög utsträckning som elstödet, enligt en promemoria.
Politik • Publicerad 1 december 2022
Personer med socialbidrag får inga extra pengar för elstödet. Arkivbild.
Personer med socialbidrag får inga extra pengar för elstödet. Arkivbild.Foto: Martina Holmberg / TT

Elstödet ska ses som en inkomst vid bedömningen av rätten till bistånd enligt socialtjänstlagen, enligt den promemoria som regeringen nyligen offentliggjort.

Därför kommer "den ekonomiska situationen att förbli oförändrad eftersom biståndet minskas i samma utsträckning" som elstödet ökar den disponibla inkomsten, står det.

Annons

Kommunerna ansvarar för handläggningen av försörjningsstöd – det som tidigare kallades socialbidrag. Därför förväntas kommunernas kostnad bli lägre under 2023, enligt regeringen.

Hur stor omfattningen blir är dock svårt att beräkna eftersom en majoritet av biståndsmottagarna bor i hyreslägenhet och "torde ha begränsade kostnader för sin elkonsumtion."

Elstödet ska bara vara skattepliktigt för dem med skattepliktig näringsverksamhet.

Försäkringskassan ska sköta utbetalningen och många hushåll kan få sitt elstöd på en utbetalningsavi, och riskerar därmed att få tusentals kronor i kontanter.

Regeringens besked under onsdagen var att pengarna kommer i februari, men i promemorian står inget datum utan endast att stödet betalas "så snart som möjligt".

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons