Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

"Usel tajming" när Bolsonaro träffar Putin

Brasiliens president Jair Bolsonaro väntas landa i Ryssland på tisdag för att träffa sin ryske motsvarighet Vladimir Putin.
Brasilien • Publicerad 13 februari 2022
Vladimir Putin och Jair Bolsonaro i en bild från Brasilia 2019.
Vladimir Putin och Jair Bolsonaro i en bild från Brasilia 2019.Foto: Pavel Golovkin/AP/TT

Jair Bolsonaro har ignorerat pressen från USA och hållit fast vid sina planer att träffa Putin. Inbjudan från Kreml kom sent i november, och sedan dess har situationen med Ukraina eskalerat.

Det kan bli ett diplomatisk minfält för den brasilianske högerledaren, som säger att han vill stärka handelssamarbetet mellan länderna. Guilherme Casaroes, politisk analytiker vid stiftelsen Getulio Vargas, beskriver tajmingen som usel.

Annons

– Vi vet inte vad som kommer att hända. Saker och ting kommer att bli mer och mer spänt vid gränsen, säger han och syftar på den ryska upptrappningen i närheten av Ukraina.

Svårt ställa in

Mötet är tänkt att hållas på onsdagen. Handelsflödet mellan länderna är begränsat och officiellt ska samtalen kretsa kring ryska investeringar i Brasilien.

Eventuellt kommer Putin söka stöd av Brasilien, som för närvarande har en stol i FN:s säkerhetsråd.

– USA utövade stor press på Brasilien på att ställa in resan, säger Felipe Loureiro, professor i internationella relationer vid Universidade de São Paulo.

Men att ställa in nu skulle skicka signalen att Brasilien är en marionettdocka till USA, och skulle göra Putin förbannad, enligt honom.

Kan skapa problem

Bolsonaro sade i helgen i stället att han går vidare med planerna på besöket, men att han hoppas på fred. Analytiker bedömer att anledningen till att han åker på resan – där han också stannar till i Ungern för att träffa Viktor Orbán – främst är inrikespolitiska.

– Bolsonaro har praktiskt taget ingenting att visa efter sina tre år. Att åka till Ryssland just nu är ett tecken på storhet, säger Casaroes.

Samtidigt är det inte utan risker som Bolsonaro sätter sig på planet.

– Bolsonaro är oförutsägbar. Om han säger något som på något sätt stödjer Ryssland, så kan det skapa mycket problem för Brasilien med Europa, och framför allt med USA, säger Loureiro.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons