Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

USA: Vi hjälper inte Ukraina döda generaler

Ukraina sänkte det ryska flaggskeppet Moskva tack vare information från USA, enligt amerikanska medier.
Samtidigt dementerar USA:s försvarsdepartement Pentagon uppgifterna om att USA har hjälpt Ukraina att döda ryska generaler med hjälp av underrättelser.
Börs • Publicerad 6 maj 2022
Pentagons talesperson John Kirby pratar på en presskonferens under torsdagen.
Pentagons talesperson John Kirby pratar på en presskonferens under torsdagen.Foto: Manuel Balce Ceneta/AP/TT

Ukraina säger att runt tolv ryska generaler har dödats på slagfältet under kriget. Det ska ha möjliggjorts tack vare underrättelseuppgifter från USA, enligt anonyma amerikanska källor med insyn som har pratat med The New York Times.

Uppgifter som dementeras av USA:s försvarsmakt.

Annons

– Vi ger inte Ukrainas militär underrättelseinformation om var höga militära ledare befinner sig på slagfältet, eller deltar i beslut om den ukrainska militärens mål, säger Pentagons talesperson John Kirby.

– Ukraina kombinerar information som vi och andra partner tillhandahåller med underrättelseinformation som de själva samlar på slagfältet, tillägger han.

Vita husets nationella säkerhetsråd kallar The New York Times publicering för "ansvarslös".

– USA tillhandahåller underrättelser från slagfältet för att hjälpa ukrainarna att försvara sitt land. Vi tillhandahåller inte underrättelseinformation med avsikt att döda ryska generaler, säger säkerhetsrådets talesperson Adrienne Watson.

Möjliggjorde fartygsattack

I ett separat avslöjande sent på torsdagen rapporterar amerikanska medier att USA även hjälpte Ukraina med underrättelseinformation som möjliggjorde attacken mot flaggskeppet Moskva i mitten av april.

Anonyma källor säger till NBC, som var först med nyheten, att Ukraina bad USA om information om ett fartyg i Svarta havet, varpå USA bekräftade fartygets position och sade att det var Moskva. USA kände dock inte till att Ukraina skulle attackera och sänka flaggskeppet, säger de anonyma källorna.

John Kirby nekar till att USA ska ha varit delaktigt i att sänka skeppet.

– Vi var inte inblandade i ukrainarnas beslut att slå till mot skeppet, eller i operationen som de utförde. Vi hade ingen tidigare kunskap om Ukrainas avsikt att sikta in sig på skeppet, säger han.

Hemligstämplad insats

Enligt The New York Times källor är informationsutbytet en del av en hemligstämplad insats från den amerikanska regeringen, där Ukraina får underrättelser från slagfältet i realtid. Bland annat ska uppgifterna innehålla information om var den ryska militärens mobila högkvarter, som ofta flyttar, befinner sig.

Den amerikanska regeringen har enligt tidningens källor velat hålla mycket information kring underrättelserna hemliga, då uppgifterna befaras ses som en eskalering och en provokation mot Rysslands president Vladimir Putin.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons