Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

USA-uppgifter hjälper Ukraina döda generaler

Underrättelseuppgifter från USA har hjälpt den ukrainska militären att rikta in sig på ryska generaler, uppger högt uppsatta amerikaner med insyn.
Enligt ukrainska uppgifter har cirka tolv ryska generaler dödats under kriget.
Ukraina • Publicerad 5 maj 2022
Pentagons talesperson John Kirby under onsdagen.
Pentagons talesperson John Kirby under onsdagen.Foto: Manuel Balce Ceneta/AP/TT

Underrättelseuppgifterna är en del av en hemligstämplad insats från den amerikanska regeringen, där Ukraina får underrättelser från slagfältet i realtid. Det uppger flera personer med insyn i saken, rapporterar tidningen The New York Times. Källorna är anonyma.

Bland annat ska uppgifterna innehålla information om var den ryska militärens mobila högkvarter, som ofta flyttar, befinner sig.

Hållit hemligt

Annons

USA ska även tillhandahålla upplysningar om väntade ryska trupprörelser enligt amerikanska bedömningar.

I kombination med Ukrainas egna underrättelseuppgifter ska informationen från USA ha varit viktig för Ukrainas artilleriangrepp och andra attacker där ryska högt uppsatta militärer har dödats.

Den amerikanska regeringen har enligt källorna velat hålla mycket information kring underrättelserna hemliga, då uppgifterna befaras ses som en eskalering och en provokation mot Rysslands president Vladimir Putin.

Inte med avsikt att döda

Det amerikanska försvarsdepartementets talesperson John Kirby bekräftar att USA ger Ukraina "information och underrättelser som de kan använda för att försvara sig". Han vill dock inte tala om detaljerna i informationen.

Efter att artikeln publicerats säger Adrienne Watson, talesperson i det nationella säkerhetsrådet, i ett uttalande att underrättelserna inte lämnas till Ukraina "med avsikt att döda ryska generaler".

I tisdags sade USA:s högste militäre ledare, general Mark Milley, att USA:s flöde av underrättelser till Ukraina om ryska styrkor i Donbass och Krim har ökat.

– Det finns en betydande mängd underrättelser som strömmar till USA, sade han i tisdags.

– Kranen har öppnats.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons