Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

USA uppges förbereda F16-affär med Turkiet

USA förbereder en försäljning av stridsflygplanet F16 till Turkiet, rapporterar .
En eventuell affär skulle kunna underlätta när det gäller att få Ankara att godkänna Sveriges och Finlands ansökningar om Nato-medlemskap.
Försvarspolitik • Publicerad 13 januari 2023
Vita huset uppges förbereda en vapenaffär med Turkiet. Arkivbild.
Vita huset uppges förbereda en vapenaffär med Turkiet. Arkivbild.Foto: Charles Dharapak/AP

Enligt The Wall Street Journal planerar Biden-administrationen att söka kongressens godkännande för en affär värd 20 miljarder dollar, där bland annat 40 stycken F16-plan ingår.

Affären beskrivs bland annat som en "morot" och en "uppmuntran" till Turkiet för att godkänna de två ländernas Nato-ansökan, uppger källor för tidningen.

Annons

Försäljningen av F16 till Turkiet har varit aktuell under en längre tid, men har skjutits på framtiden vid upprepade tillfällen. I affären som nu uppges förberedas ingår utöver stridsflygplanen bland annat 900 jaktrobotar, 800 bomber samt utrustning till de F16-plan Turkiet redan förfogar över.

Enligt The Wall Street Journal har den amerikanska kongressen aldrig tidigare blockerat en vapenaffär begärd av Vita huset. Samtidigt har flera kongressledamöter återkommande motsatt sig vapenförsäljning till Turkiet av människorättsskäl.

Affären väntas meddelas i samband med att den turkiske utrikesministern Mevlüt Cavusoglu besöker Washington i nästa vecka.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons