Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Stort stöd för slopat vaccinpatent

USA:s regering stödjer ett internationellt förslag om att tillfälligt slopa patentreglerna för vaccin mot covid-19. Även EU signalerar stöd.
Det är "ett stort ögonblick i kampen mot covid-19", anser Världshälsoorganisationens ledare, men läkemedelsbranschen gläds inte.
Coronaviruset • Publicerad 6 maj 2021
En sjuksköterska förbereder vaccin från Pfizer.
En sjuksköterska förbereder vaccin från Pfizer.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kampen om att tillfälligt ta bort patentskyddet på vaccin för covid-19 har förts inom Världshandelsorganisationen (WTO) av i huvudsak utvecklingsländer som Indien och Sydafrika.

Att ta bort patentskydden skulle främja tillgången på vaccin och öka den globala vaccinproduktionen, lyder argumentationen.

Annons

Men både i EU och USA, där mycket av forskningen sker, har farhågan varit vad som händer med viljan att ta fram preparat i framtiden om de ekonomiska spelreglerna ändras i efterhand. Och läkemedelsbranschen ifrågasätter att det gör någon skillnad alls för vaccintillgången.

Flera världsdelar

USA ställer sig nu bakom att tillfälligt ta bort patentskyddet under pandemin, även om man reserverar sig för att förhandlingar kan komma att ta tid.

"Regeringen har stark tilltro till skydd av immateriella rättigheter, men för att få ett slut på pandemin stödjer vi att dessa skydd upphävs för vaccin mot covid-19," skriver USA:s handelsrepresentant Katherine Tai i ett uttalande, rapporterar bland andra CNN.

Afrikanska unionen riktar hyllningar till USA för att landet tar täten i frågan. Den amerikanska regeringens beslut kommer att gå till historien som rätt beslut i rätt tid, meddelar unionens smittskyddschef John Nkengasong vid en presskonferens, enligt AFP.

Ryssland kommer "självklart" ställa sig bakom ett sådant här förslag, meddelar den ryske presidenten Vladimir Putin.

Tysklands regering, däremot, anser inte att patentfrågan är ett stort hinder för vaccintillverkningen och fäster stor vikt vid upphovsrätten. Schweiz förhåller sig också skeptiskt till förslaget.

"EU är redo"

Världshälsoorganisationens (WHO) chef Tedros Adhanom Ghebreyesus, beskriver också USA:s besked som historiskt.

"Låt oss nu snabbt gå samman i solidaritet och bygga vidare på den uppfinningsrikedom och engagemang hos forskarna som har tagit fram livräddande covidvacciner," fortsätter WHO-chefen.

Även från EU kommer positiva signaler om förslaget.

– EU är redo att diskutera alla förslag som tar itu med krisen effektivt och pragmatiskt, säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i ett tal på torsdagen, rapporterar europeiska medier.

Annons

Unionen är därför beredd att delta i förhandlingar om hur patentidén "kan uppnå detta mål", tillägger hon.

Det kan dock ta flera månader innan förslaget blir verklighet, eftersom det ska behandlas av WTO, där samtliga 164 medlemsländer måste vara överens. Det ser dock ut som att en majoritet är för och USA:s beslut kan tynga ned vågskålen.

WTO-chefen Ngozi Okonjo-Iwaela vill att förhandlingar ska ta vid så snart som möjligt.

"Fel lösning"

Läkemedelsindustrin argumenterar dock emot och för fram att slopade patentregler inte hade gjort någon skillnad när det gäller tillgången till vaccin.

Det amerikanska beslutet är en besvikelse, meddelar den internationella lobbygruppen IFPMA, som beskriver förslaget som en "felaktig lösning på ett komplext problem".

Den svenska branschorganisationen Lif skriver under på detta. Vd Anders Blanck meddelar att han förutsätter att Sverige fortsätter vara emot.

"Ett avskaffande av patenten på vacciner mot covid-19 skulle ge oöverblickbara negativa konsekvenser för all framtida utveckling av läkemedel och vacciner. Dessutom är det ingen lösning på problemet att snabbt producera stora mängder vacciner till hela världens befolkning", uppger han enligt ett pressutskick.

Pfizer: Politiskt

Stora vaccintillverkare som tagit fram covidvaccin på rekordtid uttrycker klart missnöje med patentförslaget och gör gällande att det kommer drabba leveranserna och få motsatt effekt.

USA gör ett politiskt utspel, anser Pfizers vd Albert Bourla. Partnerbolaget Biontech meddelar att patenten inte på något vis utgör ett hinder.

Konkurrenten Moderna bedömer dock att det finns få företag som skulle kunna sparka igång en jätteproduktion och utmana på kort tid, även om patentet inte vore en fråga.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons