Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

USA: Sanktioner ska stödja pristak på olja

USA hotar med sanktioner mot de som köper rysk olja utan att följa det pristak som G7-länderna är på väg att införa. Det framgår av riktlinjer presenterade av USA:s finansdepartement.
Ekonomi • Publicerad 10 september 2022
USA-sanktioner hotar bolag runt om i världen som betalar mer än pristaket för rysk olja, enligt USA:s biträdande finansminister Wally Adeyemo. Arkivbild
USA-sanktioner hotar bolag runt om i världen som betalar mer än pristaket för rysk olja, enligt USA:s biträdande finansminister Wally Adeyemo. ArkivbildFoto: Andrew Harnik AP/TT

Bidenregeringens riktlinjer riktar sig till alla köpare av rysk olja, oavsett i vilka länder de finns. Sanktionerna från USA kan bland annat innebära att företag som trotsar pristaket inte får tillgång till försäkringstjänster för sjöfrakt.

Siktar på pristak i december

– Principen är att rysk olja ska fortsätta nå världsmarknaden, givet att köparna och tjänstesektorn följer pristaket, sade Wally Adeyemo, biträdande finansminister i USA, i ett tal på Brookings Institution i fredags.

Annons

Han tillade att han tror att det blir svårt för Ryssland att straffa ut länder som följer pristaket, bland annat då den ryska lagringskapaciteten är begränsad och en stor del av utrustningen är utdaterad.

– Det gör det svår för dem att stoppa produktion och sedan starta upp den igen utan att det medför betydande kostnader, säger Adeyemo.

G7 siktar på att börja tillämpa pristaket i december, men vilken nivå det föreslagna pristaket ska ligga på har ännu inte beslutats.

I onsdags deklarerade Rysslands president Vladimir Putin att landet kommer stoppa all energiexport till länder som inför pristak på rysk olja och gas. Beskedet kom inför det att EU:s regeringar på ett ministermöte i fredags öppnade dörren för fortsatta diskussioner om ett förslag från EU-kommissionen om ett pristak på rysk gas.

Ett EU-beslut om ett eventuellt pristak på rysk gas väntas i slutet av september.

Viktig rysk finansieringskälla

Indien och Kina, de största importörerna av rysk olja, har liksom vad gäller tidigare sanktionsåtgärder mot Ryssland inte anslutit sig till G7:s planer på ett pristak.

G7-länderna – USA, Storbritannien, Kanada, Frankrike, Tyskland, Italien och Japan – gjorde den 2 september upp om ett pristak på rysk olja.

Syftet med pristaket är att begränsa intäkterna till den ryska oljeindustrin, en viktig finansieringskälla för den ryska staten och det ryska angreppet på grannlandet Ukraina.

Förslaget om ett pristak följer på det att EU i sitt sjätte sanktionspaket mot Ryssland efter attacken mot Ukraina i februari beslutat att införa ett embargo mot import av rysk råolja i december och mot raffinerade oljeprodukter från Ryssland i början av nästa år.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons