Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Zelenskyj: Ukraina ska tillverka vapen med USA

Ukraina ska börja tillverka vapen med hjälp av USA, uppger den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj i ett nattligt tal.
Ukraina • Publicerad 22 september 2023
USA:s president Joe Biden mötte Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Vita huset på torsdagen, lokal tid.
USA:s president Joe Biden mötte Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Vita huset på torsdagen, lokal tid.Foto: Evan Vucci/AP/TT

Det rör sig framför allt om luftvärnsrobotar, enligt presidenten.

– Vi förbereder oss för att skapa ett nytt försvarsekosystem tillsammans med USA, för att producera vapen för att ytterligare förstärka friheten och skyddet av liv tillsammans, säger Zelenskyj i ett videotal som publicerats natten mot fredag, efter ett möte med USA:s president Joe Biden i Vita huset.

Annons

– Detta historiska steg kommer att skapa en ny industriell bas och jobb för båda våra nationer, fortsätter Zelenskyj.

De första amerikanska stridsvagnarna av modell Abrams kommer att anlända till Ukraina nästa vecka, uppgav Biden i samband med mötet.

Biden meddelade också att han godkänt nästa del av USA:s stöd till Ukraina, ett paket som Pentagon värderar till 325 miljoner dollar (drygt 3,6 miljarder kronor). Det omfattar bland annat luftvärnsrobotar, ammunition till raketartilleri, artillerigranater, klusterammunition och pansarvärn.

Under torsdagen besökte Zelenskyj även det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon samt den amerikanska kongressen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons