Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

USA:s justitiedepartement stämmer Texas

USA:s justitiedepartement stämmer delstaten Texas. Beskedet kommer sedan president Joe Biden meddelat att han kommer att göra allt för att utmana delstatens nya abortlag.
USA • Publicerad 9 september 2021
Abortförespråkare demonstrerar framför Edinburgs stadshus i Texas.
Abortförespråkare demonstrerar framför Edinburgs stadshus i Texas.Foto: Joel Martinez/AP/TT
USA:s justitieminister Merrick Garland.
USA:s justitieminister Merrick Garland.Foto: Andrew Harnik/AP/TT

Justitieminister Merrick Garland presenterade på en presskonferens flera anledningar till stämningen. Men den främsta anledningen är att Texas abortlag bryter mot den amerikanska konstitutionen.

– Den uppenbara och uttryckligen erkända avsikten med detta lagstadgade system är att hindra kvinnor från att utöva sina konstitutionella rättigheter, sade Garland enligt Reuters.

Annons

Garland sade också att risken finns att fler delstater följer efter Texas, och att Bidens regering vill försöka stävja sådana försök.

Bidenregeringen och justitiedepartementet väljer därmed en rättslig väg för att stoppa lagen.

Tidigare har en oenig högsta domstol valt att inte blockera lagen.

Den nya lagen innebär i princip ett förbud mot alla aborter efter sjätte graviditetsveckan, en tidpunkt då många kvinnor inte ens vet om att de är gravida. Lagen ger också privatpersoner unika möjligheter att anmäla och stämma utförare av aborter.

Abortförespråkare i USA är oroliga över att lagen i Texas ska undergräva rätten till fri abort som fastslogs i fallet Roe mot Wade i Högsta domstolen för snart 50 år sedan.

President Joe Biden har tidigare gett i uppdrag åt experter i Vita huset att utvärdera "juridiska verktyg vi har för att skydda kvinnor och dem som utför aborter från effekterna av Texas bisarra system", rapporterar NBC News.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons