Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

USA passerar en miljon döda i covid

USA är på väg att passera en dyster milstolpe – en miljon coviddödsfall.
USA • Publicerad 12 maj 2022
News Yorks sjukhus var överfulla i början av pandemin. Arkivbild.
News Yorks sjukhus var överfulla i början av pandemin. Arkivbild.Foto: John Minchillo/AP/TT

Till en början var det i New York, staden den här gången, som smittan spreds som värst i USA. Sjukhus och bårhus var överfulla och på stadens öde gator hördes bara ambulansernas sirener.

Två år senare, och 40 000 avlidna New York-bor, är mycket tillbaka till det normala i USA:s största stad. Mycket tack vare den höga vaccinationsgraden i New York – cirka 88 procent av den vuxna befolkningen är fullvaccinerad.

Annons

Men än har man en bit kvar – många affärer har tvingats slå igen och endast 38 procent av de kontorsanställda jobbar från sina arbetsplatser på Manhattan en genomsnittligt vardag, enligt säkerhetsföretaget Kastle Systems.

Och även om turisterna åter har hittat till staden tror man att det kommer att ta några år innan man är på förpandeminivå – 67 miljoner personer besökte staden 2019.

Många företagare i staden fruktar nya smittovågor.

– Självklart oroar vi oss, säger Frank Tedesco till AFP. Han är osäker på om hans juvelerarverksamhet skulle överleva ytterligare en nedstängning.

Under de senaste veckorna har USA sett en ökning av antalet dagliga virusfall, till stor del på grund av omikronvarianten. Uppgången har sammanfallit med slopade krav på att bära munskydd.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons