Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

USA om iransk kärnenergitext: Inte konstruktiv

Iran/USA • Publicerad 2 september 2022
Irans flagga framför Internationella atomenergiorganes högkvarter i Wien, Österrike. Arkivbild.
Irans flagga framför Internationella atomenergiorganes högkvarter i Wien, Österrike. Arkivbild.Foto: Florian Schroetter/AP/TT

USA säger att man har fått ett svar från Iran gällande nytt kärnenergiavtal, men att det inte är konstruktivt.

– Vi kan bekräfta att vi har mottagit Irans svar genom EU. Vi studerar det och kommer att svara via EU, men det är tyvärr inte konstruktivt, säger USA:s utrikesdepartements talesperson Vedant Patel.

Annons

EU lade fram ett förslag till en slutgiltig avtalstext den 8 augusti.

I onsdags sade utrikeschefen Josep Borrell att han hoppades att inom några dagar kunna återuppliva 2015 års kärnenergiavtal mellan USA, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Ryssland, Kina och Iran. Det gamla avtalet innebar att Irans möjligheter att anrika uran begränsades i utbyte mot att ekonomiska sanktioner mot landet lyftes.

Under 2018 hoppade USA:s dåvarande president Donald Trump av avtalet, vilket fick Iran att också sluta följa avtalet. USA:s nuvarande president Joe Biden har sedan han tillträdde i fjol försökt att förnya avtalet.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons