Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ursäkt efter hyllning av naziveteran

En nazistveteran hyllades som "hjälte" i samband med den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj besök i Kanadas parlament. Nu ber talmannen för underhuset om ursäkt.
Kanada • Publicerad 25 september 2023
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och Kanadas premiärminister Justin Trudeau i det kanadensiska underhuset.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och Kanadas premiärminister Justin Trudeau i det kanadensiska underhuset.Foto: Patrick Doyle/AP/TT

Den 98-årige krigsveteranen fick en stående ovation efter det att talmannen Anthony Rota introducerat honom som en hjälte som kämpade för Ukraina under andra världskriget.

"I mina kommentarer efter anförandet av Ukrainas president uttryckte jag erkännande för en person på läktaren. Jag har senare blivit medveten om mer information som får mig att ångra mitt beslut att göra det", meddelar Rota.

Annons

Rota tillade att hans kolleger i parlamentet och Ukrainas delegation inte var medvetna om hans plan att hylla veteranen, som enligt uppgift ska ha stridit för ett Waffen-SS-förband.

"Jag vill framför allt rikta mina djupaste ursäkter till judiska samhällen i Kanada och runt om i världen", förklarar talmannen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons