Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ursäkt efter barns död under lockdown

Kina • Publicerad 3 november 2022
En kvinna blir testad för covid-19 i Peking. Landets hårda nolltolerans med nedstängningar och restriktioner kan ha lett till att en treårig pojke dog. Arkivbild
En kvinna blir testad för covid-19 i Peking. Landets hårda nolltolerans med nedstängningar och restriktioner kan ha lett till att en treårig pojke dog. ArkivbildFoto: Mark Schiefelbein/AP/TT

I staden Lanzhou i nordvästra Kina dog en treårig pojke av kolmonoxidförgiftning sedan föräldrarna hindrats söka vård på grund av nedstängningen. Händelsen har väckt en våg av protester i sociala medier mot landets hårda nolltolerans mot covid-19.

På torsdagen bad hälsomyndigheterna i staden om ursäkt via sociala medier och säger sig ha tagit lärdom av händelsen. Myndigheterna bekräftade faderns uppgifter om hur han stoppats av vakter när han försökte lämna bostadsområdet, efter att i en timme förgäves ha försökt få hem en ambulans.

Annons

Till slut lyckades pojkens far forcera vägspärren och vinka till sig en taxi som tog dem till sjukhus, men då var det för sent för att rädda pojkens liv.

Det är den senaste i en serie liknande händelser där människor nekats vård på grund av nedstängning. I oktober censurerades inlägg på nätet om en 14-årig flicka som dog sedan hon insjuknat på ett karantäncenter och nekats akutvård.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons