1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Upptäck Blekinge med hjälp av Ark56

Nu kan du cykla, segla, vandra och paddla genom Blekinge. Genom projektet Ark56 blir länet lättillgängligt via leder med hjälp av karta, app, hemsida och ny infrastruktur.
Simone Wenzel, projektledare för Ark56, och Ola Gustafson, projektmedarbetare, testar appen.
Foto: Stina Pettersson

Ark56 är ett nätverk av leder och ett projekt som har fått medel för att se till att det finns leder för cykling, vandring, paddling och segling mellan Mörrum och Kristianopel. Bland annat har befintliga leder fått bättre infrastruktur och flytbryggor för kajaker har placerats ut. Dessutom har företag anslutit till projektet och därmed finns det mat, boende och aktiviteter längs lederna.

– Mycket har funnits innan men nu är det lättare att ge sig ut, säger Simone Wenzel, projektledare.

Men det har inte varit helt enkelt. Det har krävts tillstånd från markägare och det har varit en utmaning att jobba med de tre deltagande kommunerna: Karlskrona, Ronneby och Karlshamn. Totalt innefattas 29 vandringsstråk och 53 företag. Det finns 13 nav i området och vid varje nav finns en karta över Ark56. Vid deltagande företag finns skyltar uppsatta och lederna markeras av skyltar i orange.

I juni invigs Ark56 men invigningen har redan tjuvstartat med en friluftsvecka som pågår mellan den 27 maj och 2 juni.

– Det räcker inte med bara en dag, säger Simone.

Under veckan kan du testa aktiviteter som att segla, paddla, vandra och cykla hos företag och föreningar längs Ark56. Mellan den 31 maj och 2 juni arrangeras Blekinge outdoor festival i Järnavik. Där anordnas föreläsningar och utställare finns på plats. Då återinvigs även Blekingeleden.

Den officiella invigningen av Ark56 sker på Eriksberg i samband med en familjedag på safariparken den 2 juni.

– Då finns det en Ark56 i miniatyr på Eriksbergs område med olika aktiviteter att prova. Företag och föreningar finns på plats, säger Simone.

I appen finns bland annat information om kulturen du får ta del av längs Ark56.
Foto: Stina Pettersson

Vill du upptäcka Ark56 på egen hand kan du använda dig av hemsidan, ladda ner appen eller hämta en karta hos något av medlemsföretagen eller turistbyråerna. I appen finns även information om kulturen du får ta del av längs Ark56.

– Det viktigaste är att folk tar sig ut och upplever det. Det går inte att förmedla känslan av naturen och kulturen, säger hon.

I nuläget är det Karlskrona, Ronneby och Karlshamn som ingår. Simone har dock haft samtal med både Sölvesborgs och Olofströms kommun. Att de inte redan är med beror på att Blekinge arkipelag driver projektet och Sölvesborg och Olofström är inte med i den ideella föreningen. Men enligt Simone har Sölvesborg för avsikt att ansluta. Hon tror att det sker de närmaste åren.

Ark56 är ett samverkansprojekt mellan Region Blekinge, länsstyrelsen, de tre kommunerna och Blekinge arkipelag. Det finansieras av Tillväxtverket, Sydostleader, kommunerna och länsstyrelsen.

Läs mer

Vård

Corona satte fart på digitala revolutionen

Vårdcentral erbjuder digital vård 18 timmar om dygnet

Sport

FKK faller allt djupare ner i träsket

... detta var lagets fjärde raka förlust

Coronavirus

Region Blekinge: Ytterligare fall av corona i länet

Statistiken uppdaterad

Sport

Allsvensk klubb intresserad av KHK-kaptenen

Johansson hade kontrakt.

Coronasmitta i Blekinge

Blekingesjukhuset siktar på fler planerade operationer i höst

Osäkert läge – coronasituationen i hela världen kan påverka

Kyrkorenovering

Stängd kyrka ska rustas upp för miljoner

Experten: Därför är det viktigt att satsa